Ulazak RH u EU

Ništa više nije isto, od prijelaza u Hrvatsku do izvoza roba iz BiH

Unija
01.07.2013.
u 09:24

Na granici će biti dosta novosti koja će tek zaživjeti kod građana

Za sve one koji ulazak Hrvatske u ovim vrelim ljetnim danima promatraju kroz sliku odlaska na Jadran, savjet, naoružajte se biometrijskim bh. putovnicama ili bilo kakvim hrvatskim dokumentom osobnom ili putovnicom i obvezno doma ostavite sendviče sa šunkom, sirom, namaze, mlijeko, paštete…, jer bi, ako je suditi po strogim propisima koje je objavila Hrvatska carina mogli biti zaustavljeni i duže vremena maltretirani na granici, a ove robe svejedno neće biti moguće prenijeti.

Što staviti u prtljažnik?

Teorijski je moguće prevesti i takve proizvode, ali za to bi građanima trebao certifikat. 
A preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za osobne potrebe putnika i njegove obitelji, kao kruha, kolača, čokolade i konditorskih proizvoda, dodataka hrani, tjestenine, juha i začina, te drugih prehrambenih proizvoda koji ne sadržavaju svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili riba. 
Dakle, sva meso i mesne prerađevine, a isto se odnosi na mlijeko, kao i proizvode životinjskog podrijetla ne mogu u EU. To, makar tako stoji na papirima, odnosno propisima EU. 
Ostaje na snazi važeća regulativa koja propisuje da maloljetna djeca koja putuju u pratnji jednog roditelja, osim putovnice moraju imati pisanu suglasnost drugog roditelja, a ona koja putuju u pratnji trećih osoba moraju imati pisanu suglasnost oba roditelja. Prema ugovoru između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prelazima preko granice je moguće prenijeti tek određene robe. Radi se o 2 litre žestokog pića, 4 litre vina, 1 kilogram kave, 16 litara piva, 1 šteka cigareta, 1 parfem od 50 mililitara, 1 homeopatski proizvod, 1 buket cvijeća, Svježe voće i povrće osim krompira do 5 kilograma, lijekove za najviše mjesec dana, uz potvrdu liječnika
te ljubimca uz veterinarski certifikat, odnosno ‘životinjsku’ putovnicu.

Građani mogu u vozilu prenijeti i odjeću, obuću, higijenske potrepštine, te druge robe osobni nakit, fotoaparate i kamere, laptope i druge mobilne električne uređaje, sportsku opremu, predmete za razonodu, u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka. Iako formalno stoji da će za svaki dan boravka građana BiH biti potrebno pripremiti i pokazati po stotinu eura, to u praksi neće biti slučaj, što su pojasnili iz hrvatske granične policije. To bi izazvalo najveće štete Hrvatskoj, naročito u predstojećoj turističkoj sezoni. 
Valja reći kako će i oko 100.000 građana BiH koji stanuju pet kilometara od europske granice imati povlašten položaj i mogućnost prijelaza na čak 20 mjesta.

Život uz granicu

Stanovnici pograničnog područja smiju, sukladno pravilima pograničnog režima, te ako ne postoji zabrana ili ograničenje predviđeno zakonodavstvom stranaka sporazuma, prelazit će zajedničku državnu granicu, pod uvjetom da predstave pograničnu propusnicu, ne radi se osobama koje se smatraju prijetnjom za javni poredak, unutarnju sigurnost, javno zdravstvo ili međunarodne odnose Republike Hrvatske, odnosno BiH i bilo koje države članice Europske unije. Također, ovaj povlašten položaj ne znači da bi se kriminalci mogli nastaniti uz granicu jer će sve osobe za koje je izdano upozorenje u bazama podataka stranaka BiH, Hrvatske ili Europske unije biti spriječene u legalnome prijelazu granice. Uz sami čin prijelaza granice, brojne će se stvari promijeniti u životima građana Bosne i Hercegovine nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Prije svega se odnose na nove ekonomske, ali i društvene odnose u regiji koja nema druge alternative nego krenuti istim putem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?