Školarci

Ništa o odgodi nastave, jedina mogućnost - skraćivanje sati

Škola
21.08.2012.
u 11:14

Sindikat učitelja HNŽ-a smatra da bi se odgodom puno izgubilo u nastavnom procesu, te da je bolje skratiti sate

Nastavile su se velike vrućine, a mnogi su se počeli pitati hoće li vrućine odgoditi početak školske godine, kao što je to bio slučaj prošle godine. Kako nam je kazao Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a, u srijedu će imati sastanak u Ministarstvu kada će imati detaljnije informacije, ali kako moraju dobro razmisliti da im se ne dogodi prošla godina, te kako se zbog nadoknada ušlo u vruće ljeto.

Skraćivanje nastave

- Ako dođe do toga, stav sindikata je da se krene na vrijeme, ali da se primjerice regulira sat na 30 minuta, kazao je Lauš dodavši kako smatra da je to manje zlo prvog tjedna nastave kada su ponavljanja i upoznaje s udžbenicima, nego da se gubi tjedan pa da bude nadoknada za blagdane i vikende. Kazao je kako se do sada nije razgovaralo, ali da će to biti stav i prijedlog sindikata. Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a, kazao je kako je kontaktirao s Ministarstvom obrazovanja HNŽ-a, te kako oni čekaju odgovor od ravnatelja srednjih škola hoće li tražiti odgodu početka nastave ili neće. - Prošle godine bilo je odgođeno za tjedan dana zbog vrućina, kao i dva tjedna zbog snijega, pa smo došli u velike neprilike zbog nadoknade nastave, kazao je Milić dodavši kako o toj tematici još uvijek nisu raspravljali.

Prema riječima Pere Pavlovića, glasnogovornika Vlade HNŽ-a, još uvijek nitko od ravnatelja škola nije uputio zahtjev o odgodi nastave Ministarstvu, niti je išta službeno zatraženo da Ministarstvo prolongira početak nastave zbog visokih temperatura. - Ministar je kazao da ako dođe pojedinačni zahtjev od neke škole ili jedinice lokalne samouprave, kako će sazvati sastanak s ravnateljima, te će na temelju tih razgovora donijeti odluku, kazao je Pavlović. Iako su i u središnjoj Bosni ljeta posljednjih godina sve toplija i dulja, vrućina zasad najvjerojatnije neće utjecati na početak nove školske godine.

U rujnu ugodnije?

O odgodi nastavnog procesa zbog vrućine, nije bilo govora, potvrdio nam je Jozo Jurina, resorni ministar. “Vruće jest, ali ni blizu kao u Hercegovini. Uostalom, do početka nastave ostalo je još skoro 15-ak dana te očekujemo da će temperature početkom rujna ipak biti ugodnije“, pojašnjava Jurina. On nam je potvrdio kako će polovinom tjedna imati sastanak s ravnateljima, odnosno direktorima svih 77 osnovnih i srednjih škola u SBŽ-u, uključujući i KŠC “Petar Barbarić“ i islamsku medresu. “Nakon ovog sastanka imat ću potpunu informaciju o broju učenika i odjela, odnosno sve podatke važne za početak nove školske godine“, zaključuje Jurina. Sličnih razmišljanja bili su i u ostalim županijama, gdje smo iz službenih i neslužbenih izvora dobili informacije kako početak nove školske godine neće biti odgođen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?