Srbija u deliriju

Nikolić Putinu: Dragi brate Vladimire, ponosimo se što nosiš najviši srpski orden

putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.10.2014.
u 12:37

Odvojenim zrakoplovom dopremljen je i Putinov blindirani Mercedes S600 Pullman Guard, koji može izdržati i nuklearni napad, a dvojica predsjednika najprije su se uputila na groblje osloboditelja Beograda, gdje će položiti vijence

Praćen "MIG-ovima 29" kroz zračni prostor Srbije, predsjedničkim zrakoplovom "Iljušin" vrijednim 150 milijuna eura, čija je unutrašnjost ukrašena zlatom i draguljima, na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" stigao je ruski predsjednik Vladimir Putin, a u odboru za doček bio je predsjednik Tomislav Nikolić. Prilikom Putinova izlaska iz aviona, dvojica predsjednika poljubila su se tri puta.

Odvojenim zrakoplovom dopremljen je i Putinov blindirani Mercedes S600 Pullman Guard, koji može izdržati i nuklearni napad, a dvojica predsjednika najprije su se uputila na groblje osloboditelja Beograda, gdje su položili vijence i odali počast palim borcima.

S ruskim predsjednikom, ulicama grada koji proslavlja 70 godina od oslobođenja, voze se i dvojica mornaričkih časnika koji nose famozni "atomski koferčić" u kojem se nalazi uređaj veze s pomoću kojeg vrhovni komandant može lansirati rakete s atomskim bojevim glavama, od kojeg se Putin ne odvaja čak ni tijekom posjeta drugim zemljama. Ruskog predsjednika u stopu prati 20 članova njegova osobnog osiguranja, a njegovu beogradsku putanju prati i 80 dobro raspoređenih srpskih snajperista. 

Oko 13 sati Putinov Mercedes zaustavio se ispred Palače Srbija, gdje će održati odvojene radne sastanke s predsjednikom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, a ruskom predsjedniku ručak će poslužiti iz tanjura i srebrnog pribora izrađenih prije 40 godina posebno za Josipa Broza Tita. 

Ruskom predsjedniku u Palači Srbija Tomislav Nikolić uručio je "Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici".

– Gospodine predsjedniče, dobro došli u Srbiju, velika je radost vidjeti vas ponovno, posebno jer se naši odnosi razvijaju sve uspješnije i bolje. U današnje vrijeme u svijetu je postalo normalno da se prijateljstvo mjeri trgovinskom razmjenom, ali mi drukčije gledamo na prijateljstvo i Srbija danas nema neprijatelja, ali imamo manjih i većih prijatelja. Rusku Federaciju ubrajamo u svoje velike prijatelje – rekao je Nikolić Putinu pred okupljenim novinarima te dodao na ruskom:

 - Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši srpski orden

- Veže nas ne samo zajedničko podrijetlo, vjera, tradicija, kultura... već i to da smo uvijek bili na istoj strani. Posebno nam je važna vaša podrška u vezi s pitanjem Kosova i Metohije. U vama vidimo velikog saveznika i partnera. Srbija neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošem ponašanjem prema Rusiji, ali mi nemamo izbora, mi ne možemo drukčije – istaknuo je Nikolić.

Putin upravo razgovara s premijerom Aleksandrom Vučićem, a potom odlaze na zajednički ručak.  Kao aperitiv bit će služena najbolja domaća rakija, a na jelovniku su goveđi i svinjski pršut, pite, gibanice, sirevi, ajvar, grah prebranac, sve iz domaće radinosti. Glavno jelo uključuje juhu, janjetinu, svinjetinu, roštilj i ribu. Za atmosferu tijekom ručka zadužen je zbor “Stanislav Binički”, a predviđeno je da pjevaju naizmjenično jednu srpsku, jednu rusku pjesmu.

Istodobno, ispred Palače Srbije okupile su se tisuće građana koji nestrpljivo čekaju da vide "svog predsjednika".

Nikolić je tijekom susreta s Putinom s kolegom iz Rusije razmijenio nekoliko rečenica na ruskom.

Premda vojna parada počinje u 15.30 sati, opsadno stanje traje od jutra. Više od stotinu beogradskih škola danas je zatvoreno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije