dialog Beograda i Prištine

Nikolić: Problem neovisnost Kosova i navodna neutralnost EU

Tomislav Nikolić
24.01.2017.
u 21:05

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je večeras, u povodu nastavka dijaloga na najvišoj razini između Beograda i Prištine, da je teško postići bilo kakav dogovor, jer kao problem neprekidno vidi konstantno inzistiranje Prištine na neovisnosti, ali je kao problem ocijenio i takozvanu neutralnost EU.

"Sve se svodi na to da Beograd mora provesti svoje obveze koje je preuzeo, dok se od Prištine to ne očekuje. Srbija prihvaća nove obveze, a institucije iz Prištine preuzimaju obveze koje ne moraju biti izvršene", izjavio je Nikolić za RTS, prenosi Tanjug. 

Rekao je i da, između ostalog i zbog toga, nema prevelika očekivanja od razgovora, te da se nada da se barem postigne dogovor o ponašanju u nekim narednim situacijama poput nedavne kada je Priština na sjever Kosova poslala specijalne policijske snage.

Kako je naveo, poznato mu je da albanski političari nose neovisno Kosovo u srcu, ali ja poručio da je to nemoguće dok postoji Srbija.

"Mi želimo da tamo budemo vlast, znamo da je to nemoguće dok je ta teritorija pod upravom UN-a, ali treba naći rješenje u okviru dijaloga", rekao je Nikolić podsjetivši da dijaloga ne bi ni bilo da ga Beograd nije potaknuo 2012. godine.

On je upozorio i da građani Srbije nemaju neograničeno strpljenje, jer su već pet godina suočeni s velikim odricanjima. Nama zato, dodao je, ne odgovara da se stvaraju sukobi niti da se šire.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije