tijekom sljedećih mjeseci

Nijemci očekuju nove napade, ali nastavljaju normalno živjeti

napadi
FAH
30.07.2016.
u 11:47

Većina Nijemaca kaže da očekuje novi islamistički teroristički napad u svojoj zemlji tijekom sljedećih mjeseci, ali da neće promijeniti  svakodnevne aktivnosti zbog svoje zabrinutosti, pokazuju rezultati ankete objavljene u subotu.

Prema istraživanju YouGov, 75 posto ispitanih misli da je napad vjerojatan. Međutim samo 14 posto kaže da je zadnja tri mjeseca izbjegavalo vožnju autobusom ili vlakom zbog straha od terorističkog napada.

U napadu 18. srpnja za koji je odgovornost preuzeo IS, pet ljudi je ranjeno kad je afganistanski tražitelj azila nožem i sjekirom napao putnike u vlaku pored Wuerzburga.

Anketa pokazuje da se polovica Nijemaca redovno koristi javnim prijevozom.  Trećina ga nikada ne koristi.

Rezultati ankete u nastavku pokazuju da 14 posto ispitanih kaže da iz straha od terorizma ne bi otišli na koncert ili festival. Znatno više od polovice kaže da ne bi dopustili da taj strah utječe na njih.

Osim toga, 26 posto je reklo da ni inače nisu voljeli ići na takva mjesta. Ukupno 67 posto ispitanih izjasnilo se da će se i dalje kretati slobodno na otvorenom.

U drugome napadu za koji je odgovornost preuzeo IS upleten je sirijski tražitelj azila kojemu je azil odbijen. On je detonirao bombu pored ulaza na festival u Ansbrachu. U napadu je samo on poginuo a ranjeno je 15 ljudi.

Na većem oprezu prema ljudima u okolini bit će prema istraživanju 45 posto ljudi. Odvojena anketa YouGov-a  pokazuje da 65 posto ispitanih kaže da bi željeli veću prisutnost policije.

Istraživanje je provedeno za dpa između 27.-29. srpnja, a njime je obuhvaćena 2061 osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije