POLITIČKI VAKUUM

Ni na jednoj razini vlasti sada ne postoje istovjetne koalicije

sestorka
VL FOTO
12.06.2012.
u 09:11

Posljednje zasjedanje Zastupničkog doma PBiH pokazalo je da na državnoj razini već djeluje nova šestorka

Dok se ne dogovore svi detalji i ne pronađe mehanizam za rekonstrukciju državne i federalne vlade Bosna i Hercegovina će se nalaziti u neobičnom političkom vakuumu.

Konfuzna situacija

Niti na jednoj razini vlasti u zemlji trenutačno ne postoje istovjetne vladajuće koalicije. Posljednje zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH pokazalo je da na državnoj razini već djeluje nova šestorka, u kojoj su SDP, SNSD, HDZ BiH, HDZ 1990., SDS i SBB. Formalno su ministri iz SDA još uvijek u izvršnoj vlasti, ali je njihova izolacija iz dana u dan sve vidljivija. Ako se postignu potrebni dogovori na federalnoj razini formalna smjena u državnoj vladi bit će provedena vrlo lako.

Trenutačno je u Federaciji BiH situacija prilično konfuzna. Za razliku od državne razine, gdje su svi koalicijski partneri stali na stranu SDP-a, na federalnoj razini članice platformaške koalicije za sada su uz SDA.

Zbog kompliciranog načina smjene vlasti i ovlasti koje imaju predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH, utjecaj realno marginalnih članica platforme, a posebno HSP-a, u novonastaloj situaciju znatno raste. Zbog svega toga može se reći da Federacijom još uvijek upravlja platforma, iako i sam federalni premijer Nermin Nikšićm tvrdi da je ona mrtva.

Ukoliko SDP i HDZ BiH postignu dogovor o stvaranju nove parlamentarne većine smjena vlasti u Federaciji mogla bi biti izglednija, premda opet treba naći mehanizam kako i s kim provesti rekonstrukciju.

U drugom entitetu, Republici Srpskoj, slika je kristalno jasna. Na vlasti je neprikosnoveni SNSD koji na ovoj razini vlasti koalira s DNS-om i Socijalističkom partijom, a nije nevažno istaknuti da u entitetskoj vladi u Banjoj Luci sjedi i jedan ministar iz HDZ-a BiH. Ipak, očito je da je ova koalicija potpuno drugačija od one na državnoj razini, a posebno od one u Federaciji BiH.

Potpuno šarenilo kada je o vladajućim koalicijama riječ imamo u županijama. U Hercegbosanskoj županiji vlasti uopće nema, u Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji vladaju dva HDZ-a, dok je u Bosanskopodrinjskoj županiji još uvijek formalno na vlasti platformaška koalicija. U Unsko-sanskoj županiji SDP je poništio dosadašnju koaliciju i uspostavio vlast sa SBB-om, Boljitkom i Strankom demokratske aktivnosti A-SDA, koja je nastala prije nekoliko godina nakon raskola u lokalnoj SDA. Tuzlanska i Zeničko-dobojska županija imaju iste parlamentarne većine, a čine ih SDP, SBB, HDZ BiH i Boljitak.

Sarajevska županija ima sličnu vladajuću strukturu s tom razlikom što je umjesto HDZ-a BiH u njoj Naša stranka. Posebna priča su Hercegovačko-neretvanska i Srednjobosanska županija u kojima posljednjih nekoliko mjeseci vladaju dva HDZ-a, SDP i SDA.

Osuđeno na propast

Ovakva distribucija vlasti po strankama do sada nije viđena na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Očito je da tako šaroliki politički savezi onemogućavaju bilo kakvu sinkroniziranu akciju institucija vlasti na svim razinama, što svaku ozbiljniju reformu unaprijed osuđuje na propast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?