Zaštita od nasilja u obitelji

Ni jednu sigurnu kuću nisu osnovale vladine institucije

Image: 0178873507, License: Royalty free, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Alamy
01.12.2015.
u 07:00

Zbrinjavanjem žrtava nasilja u FBiH do sada su se isključivo bavile nevladine organizacije, a novim zakonom brigu preuzima vladin sektor

Prema trenutačnoj situaciji, na području FBiH ne postoji niti jedna sigurna kuća koju je osnovala vladina institucija i trenutačno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja pruža nevladin sektor kroz šest sigurnih kuća u okviru udruga koje su osnovane u skladu sa Zakonom o udrugama i fondacijama FBiH, piše Večernji list BiH. Ovdje se ne radi o ustanovama koje se osnivaju u skladu sa Zakonom o ustanovama, i u tom smislu nije moguće vršiti adekvatan nadzor nad radom istih, a posebno vrlo teško bi se mogla osigurati adekvatna kontrola sredstava koja bi se izdvajala iz proračuna, navodi se u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, koji je Vlada FBiH uputila Parlamentu na razmatranje.

Osnivači samo ustanove

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji je utvrdila Vlada FBiH obuhvaćen je i pojam sigurne kuće radi osiguranja privremenog smještaja i potpore žrtvama nasilja u obitelji kojima je ugrožen život i kojima zaštita i sigurnost ne mogu biti pruženi u njihovom domu. Nacrtom je predviđeno da se sigurne kuće osnivaju u skladu sa Zakonom o ustanovama, odnosno da ih mogu osnivati samo ustanove, a ne kao što je do sada bilo - da "sigurnu kuću može osnovati pravna ili fizička osoba sukladno zakonu".

Dakle, izmjenama i dopunama zakona NVO, koji se godinama jedini brinu o žrtvama nasilja, kao takav neće više moći osnivati sigurne kuće, a već postojeće će se morati preregistrirati ili ugasiti. Razlog za donošenje izmjena zakona jest, navodi predlagač, prevladavanje postojećih nedorečenosti uz jasno navođenje pravnog temelja, točnije zakona na temelju kojeg se osniva sigurna kuća te način osiguranja financijskih sredstava za privremeno zbrinjavanje žrtava nasilja u sigurnoj kući, a kojim će se omogućiti dosljedna provedba njegovih odredbi.

Obveze BiH

U provedbi CAHVIO Konvencije VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, BiH je obvezna osigurati dovoljan broj sigurnih kuća kako bi se svim žrtvama omogućio odgovarajući privremeni smještaj te da pored postojećih sigurnih kuća treba ostaviti mogućnost osnivanja istih od vladinog sektora s obzirom da su sigurne kuće nužan mehanizam u sustavu socijalne skrbi. Za dvije godine u FBiH su zabilježena 733 slučaja nasilja u obitelji gdje su bile 684 žene žrtve nasilje, 82 djevojčice, 144 muškarca i 90 dječaka. Osumnjičeni su bili mahom muškarci, njih 700, te sedam dječaka i 29 žena. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?