Olujni vjetar i kiša

Nevrijeme u Hercegovini

01.03.2016.
u 07:00

Olujno nevrijeme praćeno kišom zahvatilo je u noći s nedjelje na ponedjeljak Hercegovinu. Orkanski vjetar puhao je nekoliko sati iza ponoći, a to “divljanje” se nastavilo i do jutarnjih sati kada su se zapravo najbolje i vidjele posljedice tog nevremena. Snažni udari vjetra lomili su stabla, podizali crijepove s kuća... “Prava je sreća da jutros nema nastave pa da djeca nisu ovuda prolazila na putu do škole jer bi im se sve ovo srušilo na glavu i, ne daj Bože, bilo bi i ozbiljnih posljedica”, u šoku je ponavljao jedan od prolaznika dok je u Ulici Ante Starčevića, u središtu Čapljine, razgledavao prelomljeno stablo kao posljedicu nevremena koje je jučer rano ujutro poharalo Čapljinu. Prizor polomljenog stabla, koji je pao po nogostupu, najbolje i pokazuje kolika je bila silina vjetra koji je, kako doznajemo, na više lokacija u čapljinskoj općini prouzročio i veće materijalne štete. Uz obaranje stabala vjetar je oštetio i balon-sportsku dvoranu u Klepcima kod Čapljine, a oštećeno je ili skroz polomljeno i više plastenika i rasadnika. Tijekom jučerašnjeg jutra stizale su informacije o štetama na stambenim i gospodarskim objektima gdje su stradali krovovi i gornji katovi, a bilo je i nekoliko slučajeva oštećenja ili potpunog urušavanja dimnjaka na krovovima obiteljskih kuća. Srećom, sve je prošlo bez ljudskih žrtava. Čapljinski vatrogasci dva puta su tijekom noći sklanjali oborena stabla. Od 3.50 do 4.35 sati u Dračevu intervenirali su na sklanjanju stabla s magistralne ceste M-17 te su od 6 do 6.30 sati u Ulici b. Radića sklanjali stabla s nogostupa. Olujni vjetar i kiša probleme su prouzročili i u Ljubuškom gdje je dio općine ostao bez napajanja električnom energijom, piše Večernji list BiH.

Iz JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne priopćeno je da su bez struje ostali dio Čapljine, Rame, Stoca kao i i dio Čitluka. Kako je priopćeno, razlog nestanka električne energije je prekid u opskrbi na dalekovodima. Na mostu Begića i Begovića na magistralnoj cesti M-17, između Mostara i Jablanice, jaki udari vjetra prevrnuli su prikolicu priključnog vozila. Hercegovinu je jučer ujutro pogodila još jedna nesvakidašnja nepogoda.

Naime, u Mostaru, Trebinju i ostatku Hercegovine jutros je padala prljava kiša. Meteorolozi za ovakvu pojavu imaju jednostavno objašnjenje, uzrok je saharski pijesak koji je stigao u našu zemlju. Stručnjaci ovu pojavu objašnjavaju na način da saharski pijesak podigne vjetar i pređe preko Sredozemnog, a potom i Jadranskog mora te naiđe na frontu koja ga donese u naše krajeve.

Tako se događa da u našim krajevima pada prljava kiša.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?