predsjednik Vlade HNŽ

​Nevenko Herceg: Zdravstveni sustav ogledalo je našeg društva

Herceg
16.12.2016.
u 12:57

Danas je u Mostaru u organizaciji Liječničke komore Hercegovačko – neretvanske županije održana Konferencija o zdravstvu i zdravlju u HNŽ.

Sudionicima Konferencije na početku njenog rada prigodnim riječima obratio se i dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije,  koji se u svom govoru osvrnuo na stanje zdravstva  u Županiji,  te podsjetio kako su zdravlje i zdravstvo visoko na ljestvici   prioriteta   Vlade o čemu je jasno govorio i u svom nastupnom govoru predstavljajući Vladu i njen program za ovo mandatno razdoblje, te dodao:

''Konferencija o zdravstvu i zdravlju u HNŽ,  bez obzira što je ilustrirana satom sa znakovitim položajem kazaljki (pet do dvanaest ili dvanaest pet), ipak  dolazi  u pravo vrijeme.  Nije  pet do dvanaest, a još manje dvanaest i pet niti za zdravstvo ni za zdravlje.

Problemi postoje, ali  se mogu riješiti uz uvjet da o njima  počnemo  govorimo otvoreno i javno, ne bježeći od odgovornosti kako donositelja odluka tako i samih zdravstvenih djelatnika.

Činjenica je kako je  svatko od nas odgovoran za svoje zdravlje. Međutim, jasno je da za zdravlje nisu zaduženi i odgovorni samo pojedinci već da značajnu ulogu u tome ima zajednica (država, entitet, županija). 

Zdravstveni sustav ogledalo  je našeg društva i pokazatelj odnosa prema građanima u onim najosjetljivijim i najvažnijim segmentima životnih vrijednosti.  

Zato zdravstvo, a još manje zdravlje, ne smiju biti politika niti na jednoj razini. Zdravlje i zdravstvo  su  ljudske potrebe i svi imamo isti zadatak -  osigurati kvalitetan i sveobuhvatan skup zdravstvenih usluga jednako dostupan svim građanima HNŽ-a, s pacijentom   u središtu zdravstvenog sustava.

To je opredjeljenje  ove Vlade, a da ono nije samo deklarativno pokazuje  činjenica da smo na prošlotjednoj sjednici Vlade usvojili Strategiju za provođenje reforme iz oblasti zdravstva za područje  HNŽ  za razdoblje 2017. - 2020.

Strategija o kojoj će zasigurno više govoriti resorni ministar, Vaš kolega dr. Opsenica, nudi jasne mjere i aktivnosti koje treba postići u određenom razdoblju kako bi zdravstvena zaštita bila dostupnija, učinkovitija, financijski održiva i kvalitetnija.

Ja ću i u ovoj prigodi istaknuti kako je Vlada unatoč ozbiljnim problemima koje smo naslijedili u ovoj godini uspjeli stabilizirati javne financije. Podsjetiti ću da smo stvorili preduvjete da plaće svim korisnicima Proračuna isplaćujemo 7 ili 8 u mjesecu, već 8 ili 9 uplaćujemo doprinose u javne fondove iz kojih se u značajnoj mjeri financira i zdravstvo,a do 10 u mjesecu izmirimo obveze prema svim našim dobavljačima.

Također, želim naglasiti kako smo jučer na sjednici Vlade usvojili Izmjene i dopune Proračuna- Rebalans za 2016. godinu i on je prvi put usvojen u pozitivnom smislu. Tako stanje javnih financija otvara nam mogućnosti da i naše zdravstvo, a to smo već učinili u nekoliko navrata,  još snažnije podupiremo iz Proračuna.

Stoga vjerujem kako će sve aktivnosti i projekti, koje ćemo u budućnosti pokrenuti u cilju ostvarivanja kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite, biti u potpunosti ostvareni zaokruživanjem reformskog procesa, za dobrobit naših građana.

Na koncu,

uz želju za uspješan rad konferencije, pozivam vas zdravstvene djelatnike i ostale dionike sustava zdravstvene zaštite da se aktivno uključite u provođenje reformskog procesa kojim će biti poboljšan položaj ne samo korisnika zdravstvenih usluga nego i Vas zdravstvenih djelatnika jer Vi to zaslužujete!

Dokaz je i prošlotjedno priznanje našem liječniku dr. Alenu Humačkiću koji je po izboru građana Federacije BiH izabran za najboljeg liječnika Federacije na čemu mu iskreno čestitam.

Vjerujući kako će i buduće slične izbore obilježiti upravo naši liječnici, zahvaljujem Vam na pozornosti i strpljenju i želim Vam svako dobro kako u osobnom tako i u profesionalnom životu'', kazao je u svom uvodnom obraćanju predsjednik Herceg.

Inače, rad Konferencije  organiziran je kroz četiri sekcije na kojima će značajan broj doktora i uglednih stručnjaka govoriti o upravljanju sustavima u zdravstvu, problemima u zdravstvu, porastu stope malignih i kroničnih nezaraznih bolesti i o tome kakvo zdravstvo trebamo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?