tužiteljstvo BiH

Nermin Šabić koji je pokušao priključiti se ISIL-u, priznao krivnju

isil
22.09.2016.
u 12:36

Tužitelj iz Odjela za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv bh. državljanina, koji je pokušao otputovati u Siriju i priključiti se strukturama terorističke organizacije ISIL-a, a on je potom sporazumno priznao krivnju te je predložena kazna od jedne godine zatvora.

Radi se o Nerminu Šabiću (1988.) rođenom u Kranju u Sloveniji koji je nastanjen u Velikoj Kladuši i državljanin je Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Šabić se tereti da je krajem 2014. godine, nakon što je stupio u kontakt putem interenta sa svojim bratom, koji se nalazi na području Sirije, gdje se priključio formacijama "ISIL-a", skupio i pripremio novčana sredstva i dokumente da bi otputovao u Siriju i priključio se strukturama "ISIL-a", organizaciji koja je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija proglašena terorističkom.

Agencije za provođenje zakona, su prikupile dokaze da se osumnjičeni uputio u Sarajevo, odakle je namjeravao dalje otputovati na područje Turske, pa se ilegalno prebaciti preko granice na područje Sirije.

U ovoj nakani, Šabić je spriječen u Sarajevu, gdje je lociran, a potom su ga uhitili policijski službenici MUP-a Županije Sarajevo.

Optuženi se tereti da se pokušao pridružili stranoj vojnoj ili paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH te da je počinio kazneno djelo "protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama".

S obzirom da je, u prisustvu svog branitelja, optuženi sporazumno priznao krivnju te da je sukladno sporazumu, predložena kazna od jedne godine zatvora, optužnica je sa sporazumom proslijeđena Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH i agencije za provođenje zakona, u suradnji s partnerskim agencijama širom svijeta, provode intenzivne aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju bh. državljana zbog sudjelovanja ili pokušaja sudjelovanja na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije