travnik

Nema diskriminacije u “dvije škole pod jednim krovom” u SBŽ

škola,Solin,kišobran
Ivana Ivanovic/PIXSELL
19.03.2015.
u 09:24

Umješači podsjećaju da su svi zakoni iz oblasti obrazovanja u BiH usklađeni s Ustavom BiH i europskim konvencijama o ljudskim pravima iz oblasti prava na jezik

Općinski sud u Travniku početkom ožujka donio je nepravomoćnu presudu po tužbi koju je udruga “Vaša prava BiH” iz Sarajeva podnijelo protiv Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanske županije zbog organiziranja nastave na etničkom principu, odnosno izvođenja nastavnog procesa u “dvije škole pod jednim krovom”. Općinski sud u Travniku odbacio je tužbeni zahtjev udruge “Vaša prava BiH”,uz zaključak kako tužitelj nije uspio dokazati postojanje diskriminacije i segregacije na etničkom principu u školama u kojima se nastava izvodi na dva različita plana i programa, bosanskom i hrvatskom.

Pravo na jezik

- Postojanje dva nastavna plana i programa sa 70 posto zajedničke jezgre u skladu je s okvirnim zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH. Poštovanje prava na obrazovanje djece na materinskom jeziku te prava roditelja na izbor nastavnih planova i programa na kojima će se obrazovati njihova djeca dio su i Konvencije o pravima djeteta iz 1989. godine, stoji u obrazloženju presude. U presudi Općinskog suda u Travniku podsjeća se i na činjenicu da je postojanje dva nastavna plana i programa propisano i Konvencijom protiv diskriminacije u odgoju i obrazovanju usvojene na 11. zasjedanju Opće konferencije UNESCO-a 14. prosinca 1960. godine, a koju je BiH ratificirala 12. srpnja 1993. godine. Status umješača (intervenijenta) na strani tuženog resornog ministarstva u ovom predmetu imala su roditeljska vijeća: Srednje škole ‘Vitez’, Osnovne škole ‘Vitez’, Prve osnovne škole ‘Bugojno’, Srednje škole ‘Busovača’, Srednje škole ‘Uskoplje’, Osnovne škole ‘13. rujan’ Jajce, Osnovne škole ‘Gromiljak’, kao i Srednje škole ‘Vitez’ i ‘Uskoplje’. Predstavnici navedenih škola istaknuli su tijekom postupka da je u ovom slučaju došlo do zamjene teza, odnosno da je kontradiktorno inzistirati na pravu djece da se školuju na materinskom jeziku, a istodobno tražiti organiziranje nastave prema zajedničkom planu i programu kad postoje dva nastavna programa na dva službena jezika konstitutivnih naroda u FBiH. Umješači u ovom predmetu podsjećaju da su svi zakoni iz oblasti obrazovanja u BiH usklađeni s Ustavom BiH, kao i europskim konvencijama o ljudskim pravima iz oblasti prava na jezik i obrazovanje, a koje je BiH ratificirala. “Ovo je jedini slučaj u svijetu da se jedan konstitutivni narod u zaštiti svojih prava poziva na prava manjina i traži ista prava kao manjine”, istaknuli su predstavnici obrazovnih ustanova.

Zahtjevi i Bošnjaka

Zahtjeve za organiziranje nastave na jezicima konstitutivnih naroda u SBŽ županijskom ministarstvu proteklih godina slali su roditelji hrvatske, ali i bošnjačke djece, konkretno u Kreševu i Jajcu, mjesnoj zajednici Bešpelj te je i ova činjenica uzeta u obzir prilikom odbacivanja tužbe Udruge “Vaša prava BiH”. Općinski sud u Travniku odbacio je mogući utjecaj sudskog procesa vođenog pred ovom pravosudnom institucijom s presudom Općinskog suda u Mostaru koju je potvrdio Vrhovni sud FBiH, a također se odnosi na “dvije škole pod jednim krovom” u HN županiji gdje su tužene škole, a ne resorno ministarstvo. Pravomoćnu presudu donijet će Županijski sud u Novom Travniku.

Komentara 2

BR
brodarevac
14:15 19.03.2015.

Segregacija (lat. segregare - razlučiti, rastaviti) je razdvajanje ljudi na osnovu različitih kriterija: Razdvajanje može biti na osnovu raznih kriterija: rasnih, etničkih, nacionalnih, vjerskih, spolnih. Postoje dva glavna oblika segregacije: stvarna(de facto) segregacija pravna segregacija sad neka sami čitaoci zaključei čitaoci zaključe da li ima ili nema, jadno je šta se radi ovoj zemlji, zaštita manjina do bola u svakom djelu BiH a pogotovo šta rade djeci. Jel u Travniku ima neko mjesto kao Stari most za koji hrvati ne znaju kako izgleda.

Avatar varešak
varešak
16:57 19.03.2015.

Nema ni napretka sve dok su dvije škole pod jednim krovom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije