09.11.2015. u 06:15

Pamtit će se dugo toplo ljeto, ali i bablje ljeto, ljeta Gospodnjega 2015. No, puno će toga trebati što prije zaboraviti, a valjalo se previše toga po raznim rutama, medijima, okruglim i švedskim stolovima, sesijama i sećijama. Prelažene su sve granice, a bilo je i raznih ograničenja. Pokazalo se tko ima žicu za politiku, tko se na široko zna žicati za svoje uske interese i sve u tom stilu bez nekog stila. U vicu se križanjem gliste i ježa dobije bodljikava žica, a u politici bodljikava žica dobije se križanjem različitih političkih interesa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sto godina nakon balkanskih ratova i četvrt stoljeća nakon agresije i ratnih sukoba na brdovitom i hirovitom Balkanu reče kako ne želi graditi ogradu za zaustavljanje izbjeglica i migranata na njemačko-austrijskoj granici jer ne želi da takvo što dovede do oružanih sukoba na Balkanu. Politički promatrači kažu da njemačka kancelarka ovakvom izjavom smiruje Nijemce, ali i da ujedno uznemiruje uzdrmani Balkan od strane drmatora iz raznih kancelarija političke moći.

Pa i zbog toga što se približava 20. obljetnica Daytonskog (ne)sporazuma. Jedni kažu da je sporazumu iz Daytona vrijeme isteklo, a drugi bi bili zadovoljni kad bi se odredbe tog sporazuma ponovo vratile u funkciju. Više od sto preinaka Daytonskog sporazuma udarilo je po glavi hrvatskih stanovnika, a vlasti u Republici Srpskoj sve se više žale kako su manjem entitetu smanjene velike daytonske ovlasti. No, ima i onih koji smatraju da valja smanjiti i preostale, po mogućnosti i ukinuti. Tu si i oni koji se pozivaju na odluke AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a kojega mnogi sve više čitaju kao DAVNOBiH. Pa se BiH našla kao čardak ni na nebu ni na zemlji. Sve ima svoje vrijeme i svoj vijek trajanja, ali činjenica je da se povijest sve češće ponavlja kao farsa. No, BiH, što se toga tiče, kao da je pala s Marsa. Povijesno putovanja kroz vrijeme u BiH na svoj način pojašnjava jedan od grafita na bh. zidovima i prezidama: Seminar o putovanje kroz vrijeme održat će se prekjučer! A rekoše da je grafit aforizam prepušten ulici. Samo da se ulici ne prepusti i politika jer politika ulice uvijek vodi u slijepu ulicu. Puno toga oko protoka i povratka vremena u BiH podsjeća na nezgodnu zgodu s Mujom i njegovim pijetlom nakon nedavnog prelaska na zimsko računanja vremena. Pijetao je kukurijekao po svojoj „satnici" pa ga Mujo jednog jutra pokupi i s njim stigne do mjesnog urara pa mu se obrati:

- Daj, majstore, molim te, vrati mi ovog oroza sat unatrag!

Ne valja gubiti dušu, BiH ipak počinje pomalo mirisati na Europu pa tvrde kako će dogodine u FBiH uvesti zabranu pušenja na javnim mjestima. Mnogi se nadaju da više neće biti pušenje BiH u političkom pogledu iako se sve puši na sve strane. BiH mora slijediti europski pravac, a najprije treba onemogućiti one koji i dalje smatraju da je putokaz krivac za pravac. Oni koji odlučuju o putu BiH ne bi smjeli razmišljali kao Mujo koji je slušao upute oko parkiranja svoga automobila. Pao je veliki snijeg, trebalo ga je čistiti pa se oglasio radio:

- Mole se vlasnici automobila da svoje automobile parkiraju na strani ulice s neparnim kućnim brojevima kako bi se mogla očistiti od snijega strana ulice s parnim kućnim brojevima.

Mujo je izišao iz kuće i poslušao poruku s radija. Sutra se ponovo oglasio radio, vlasnici automobila zamoljeni su da svoja vozila parkiraju na strani ulice s parnim kućnim brojevima kako bi se od snijega mogla očistiti i druga strana ulice. Mujo postupi po preporuci s radija. Trećeg dana ponovo se oglasi radio:

- Mole se vlasnici automobila da svoja vozila parkiraju...

Kod Muje nestade struje i nije mogao do kraja čuti poruku s radija. Nije znao što valja učiniti pa napokon zaključi:

- Ma, tko njih šiša, utjerat ću ja njega u garažu!

Kasnije je došlo i do nesporazuma s Fatom koja ga je napustila. Pitaju ga zašto ga je napustila, a Mujo odgovori:

- Zbog vjere?

- Kako zbog vjere? – čude se.

- Vjerovala je da imam para - objasni Mujo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije