28.07.2014. u 10:15

...I hoće biti poklopac - piše u svojoj novoj kolumni Frano Vukoja

Nekad se u pjesmama spominjalo varljivo ljeto, a danas se o varljivom ljetu pišu eseji, mudre studije, organiziraju simpoziji, okrugli i švedski stolovi. U sred kalendarskog ljeta dan započne kao u sred proljeća, a završi kao u poznu jesen. U prosjeku smo, dakle, u pravom ljetu. No, bit će i prevrućih dana, približava se vruća izborna jesen. Nekada je ljeto u pjesmama bilo krivo za sve, a danas je za sve krivo globalno zatopljenje. Pa je ovo bajna banja u usporedbi s onim što nas očekuje što se klime tiče. A što se i političke klime tiče, stanje nije nimalo bajno. Ne samo u BiH.

Vrijeme je odmora, ali na političkoj sceni nema odmora dok traje obnova nekih koalicija i dok pucaju neki politički brakovi. A tko će sve pucati i priređivati vatromete, znat će se nakon izbora. Puno je onih što pucaju na visoko, a nemaju dovoljno streljiva u biračkom tijelu. Ali ne beru brigu, izborni gubitnici u BiH znaju zauzeti vlast ako su zauzeli dobitnu političku busiju koju podržavaju moćni drmatori BiH.

Ako te oni izaberu, birači na biralištima samo su demokratski dekor i politički folklor. Onda se svi skupa čudom čude kako BiH ne funkcionira, a vrapčići na granama i (stranačkim) ograncima te krovovima dviju škola pod jednim krovom znaju da nigdje ništa ne funkcionira ukoliko u vlasti nisu legitimni predstavnici naroda. Što bi se dogodilo sa Španjolskom kad bi Španjolci Kataloncima izabrali političke predstavnike ili Flamanci Valoncima u Belgiji?

Kad bi u Švicarskoj jedni drugima ili trećima birali predstavnike u vlasti, stali bi najskuplji švicarski satovi, a sve švicarske banke bi bankrotirale. Građani Švicarske prošli bi gore nego oni koji su digli kredite u „švicarcima“. I što sad, ako probleme u BiH ne mogu riješiti SAD, EU i još poneki koji su naknadno umiješali svoje paprene sastojke u bosanski lonac? I pri tom žele biti poklopac. Mnogi u Federaciji, koji se kunu u jednakopravnost naroda i demokraciju kažu da neće dopustiti stvaranje trećeg entiteta, a nepodnošljivo lako ruše prava ravnopravnog naroda koja im u postojećem entitetu pripadaju. Dr. Božo Ljubić tvrdi da bi se BiH raspala da nije strane uprave. Znaju to i strani upravitelji i nastavljaju upravljati, mnoge neodrživo stanje u BiH održava na političkoj sceni. No, to ne može vječno trajati, stigao je mak na konac, dotjerali su cara do duvara. Pa je Međunarodna krizna skupina (ICG) iznijela nekoliko zanimljivih prijedloga ustavne rekonstrukcije BiH, koje su potpuno oprečne nekonstruktivnim konstrukcijama bh. unitarista i centralista koji centriraju zicere u vlastiti šesnaesterac pa autogolovi padaju kao na tekućoj vrpci. ICG tvrdi da nema ništa pogrešno u traženju trećeg entiteta, da bi taj treći bio kraj bh. nesreći.

Ako je nekom treći suprotan sreći, ICG predlaže uspostavu četvrtog, sarajevskog entiteta. Kažu i da je Prudski sporazum s četiri teritorijalne jedinice na liniji razuma, kao i ustroj na načelu nacionalnih zajednica, što je na tragu belgijskog rješenja. A Bruxelles je tu pred nosom. No, neki u Sarajevu odmah dignu nos, pa od nosa ne vide šumu problema, ali kao da se ipak pojavljuje tračak nade na obzoru. Dr. Dragan Čović za Večernjakov Obzor reče da su bh. Hrvati europska snaga BiH. No, netko bi u BiH trebao neutralizirati neeuropske snage. Europa valjda.

Građani u BiH na ivici su izdržljivosti, ali i zdravog razuma. Mujo na moru shvatio je koliko je sitna riba pa uđe u ljekarnu kako bi kupio neke tablete za smirenje.

- Ne možemo vam dati tablete za smirenje bez liječničkog recepta – reče mu ljekarnik.

Mujo iz novčarke izvadi neku potvrdu, pruži je ljekarniku i reče:

- Kod nas u BiH za kupiti tablete za smirenje dovoljna je potvrda o državljanstvu!

Relacije političkih subjekata u BiH podsjećaju na razgovor (ne)ugodni između učiteljice i učenika. Učiteljica upita:

- Čuješ li razliku između Č i Ć?

- Ćujem, ućiteljice, ćujem – potvrdi učenik.

Dok puno toga nazaduje, prebacivanje odgovornosti u BiH napreduje. Kao u slučaju kad liječnik pita Muju:

- Imaš li ti problema s alkoholom?

- Nemam ja, ali ima moja Fata. Kad god ja kasno pijan dođem kući, ona poludi – pojasni Mujo.

Liječnik postavi drugo pitanje:

- A koja vam je grupa krvna?

Hladnokrvna – hladno odgovori Mujo.

Komentara 2

CO
cope
16:09 29.07.2014.

Pusti vodu Vukoja

CO
cope
08:30 02.08.2014.

Treci entitet je u domenu naucne fantastike,umro Susak umro Boban umro Vrane Prlic I drustvo u Hagu umro I treci entitet.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?