Dokazi?

Neki reporteri javljaju da Putin na prilično jeziv način uklanja dokaze o mrtvim ruskim vojnicima u Ukrajini

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
27.05.2015.
u 14:00

Sa svih strana stižu dojave o ruskim mobilnim krematorijima na Krimu

Rusija koristi krematorije na kotačima za spaljivanje tijela svojih vojnika koji umiru u borbama u istočnoj Ukrajini, javlja Bloomberg. “Rusi pokušavaju sakriti svoje žrtve tako što koriste mobilne krematorije”, rekao je Mac Thornberry, predsjednik Odbora oružanih snaga Zastupničkog doma SAD-a. “Svoju upletenost pokušavaju sakriti ne samo od svijeta nego i od ruskog naroda”, izjavio je Thornberry. Mobilni krematoriji, u kojima se prema ukrajinskom šefu sigurnosti Valentynu Nalyvaichenku spali od 8 do 10 tijela dnevno, otkrivaju koliko je daleko Rusija spremna ići u skrivanju svoje vojne prisutnosti u ratu. “Hitna telefonska linija ukrajinskih službi sigurnosti svaki dan bilježi veliki broj poziva ruskih građana koji traže svoje rođake ili ruske vojnike koji su poslani na teritorij Ukrajine”, rekao je Nalyvaichenko u siječnju.

Stižu vijesti o tajnim sprovodima

Kremlj negira umiješanost u zbivanja u Ukrajini još otkad su ruske specijalne snage okupirale ukrajinski poluotok Krim u veljači 2014. godine. “Ruski čelnici sve slabije uspiju prikrivati činjenicu da se veli broj ruskih vojnika bori i umire na istoku Ukrajine”, rekao je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Vershbow na konferenciji u Latviji u ožujku.Ruska javnost sve je uvjerenija u umiješanost Rusije u zbivanja u Ukrajini, pogotovo nakon što stalno stižu izvješća o “tajnim sprovodima” ruskih vojnika u ratu na Kremlju, koje Rusija uporno negira, izvijestio je Newsweek još u rujnu. “Nikad se nisam volonterski prijavio za ovo, ali svaki pokušaj da odem je beskoristan”, rekao je tad mladi ruski vojnik. “Sutra nas šalju natrag u stroj za mljevenje mesa; da mi je netko ranije rekao istinu, nitko od nas ne bi se prijavio da ga živog sprže u Ukrajini za 1000 dolara mjesečno”.

Objašnjenja Kremlja sve su neuvjerljivija

Rusija navodno poseže za spaljivanjem tijela ruskog vojnog osoblja na licu mjesta kako bi odagnala sumnje i izbjegla ispitivanja do kojih bi moglo doći kad bi se leševi vraćali u zemlju koja negira da ih je uopće poslala u Ukrajinu. Činjenica da su ruski vojnici nekoliko puta uhvaćeni na ukrajinskom teritoriju u suprotnosti je s tvrdnjama Kremlja da ruske snage nikad nisu bile uključene u sukob. Devet vojnika, koji su za sebe tvrdili da su članovi ruskih zračnih snaga, u kolovozu su zarobljeni od strane ukrajinskih snaga. Jedan od dvojice ruskih vojnika zarobljenih ranije ovog mjeseca u istočnoj Ukrajini priznao je svojim otmičarima da je bio dio špijunske misije ruskih specijalnih postrojbi u blizini ukrajinskog graničnog grada Luhanska. Kremlj je objasnio ove incidente tako da je rekao da su Rusi zarobljeni u Ukrajini bili ili granični patrolni agenti koji su slučajno zalutali na ukrajinski teritorij, ili građani koji su tamo putovali svojom voljom. Međutim, ruski vojnici i njihove obitelji u nekoliko su navrata osporavali ove tvrdnje.Kako bi doveli u pitanje iste tvrdnje, neki aktivisti u Rusiji i Ukrajini pomno prate broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini. U izvješću, objavljenom 12. svibnja od strane saveznika ubijenog ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova, procjenjuje se da je između kolovoza 2014. godine i veljače 2015. godine u Ukrajini poginulo oko 200 ruskih vojnika. Njihove obitelji, navodi izvješće, primile su 39,000 dolara od Kremlja kako bi šutjele o načinu smrti svojih najmilijih. Majke i očevi – kojima je rečeno da im sinovi služe u ruskoj južnoj regiji Rostov, a koji su potom izgubili kontakt s njima – počeli su u kolovozu tražiti pomoć od poznatog ruskog Odbora majki vojnika, nakon što je navodno 150 ruskih vojnika ubijeno u ofenzivi. Rođaci, koji su kontaktirali ured predsjednice Odbora Valentine Melnikove, navodno su bili ustrajni u tome da otputuju u Ukrajinu kako bi potražili nestale članove obitelji. “Putin ne krši samo međunarodne zakone, ne samo Ženevsku konvenciju, on također krši ruski zakon o obrani”, rekla je Melnikova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?