Izložba o franjevačkoj crkvi

Neka ti je, Sv. Petre i Pavle, sretna i čestita 150. obljetnica

BiH,29.06.16.Mostar,Franjevacka crkva u Mostaru,,  Obljetnica crkve i otvaranje izlozbe, Photo:Stojan Lasic
01.07.2016.
u 10:00

Svečanom misom, izložbom i koncertom obilježena je značajna obljetnica - 150 godina od izgradnje stare franjevačke crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Stara crkva bila je sagrađena 1866. godine, a zapaljena je 9. svibnja 1992. godine.

Pučko druženje

Proslavi je prethodila trodnevnica koja je počela u nedjelju, a koju je predvodio franjevac Bosne Srebrene fra Slavko Topić, misionar milosrđa u Svetoj godini milosrđa. Na izložbi su prisutni imali priliku vidjeti stare fotografije crkve, a nakon nje upriličeno je pučko druženje na platou ispred crkve, kojem su nazočili predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, kojima je domaćin bio gvardijan Samostana fra Iko Skoko. Uz skromno čašćenje jelom i pićem, zasvirali su Mokarski tamburaši.

Izložba - molitva

- Sjetili smo se ove, 2016. godine kako je od 1866. točno 150 godina. I nismo htjeli prepustiti zaboravu tu obljetnicu. Obljetnicu punu jada, krvi, smrti, progona, ali i života, hrabrosti, žrtve i svetosti baš tu na ovom mjestu crkve sv. Petra i Pavla. Pogledat ćete izložbu - sjećanja u našoj kripti. To je izložba - molitva. Za osmišljavanje izložbe zahvaljujemo Ars Studiju R, ljudima koji su imali smisla ući u san djeteta koje se probudilo i veli preplašeno: “Vuka sam sanjao”. Ma kakav vuk, tu smo mi. Pogledajte koliki. I tijekom toliko godina - 150 okruglo. Pogledajte tu izložbu i pomoliti se za sve koji su se u Sv. Petru i Pavlu molili Bogu: fratre, časne, puk. Bože, veliko je to mnoštvo. Neka ti je, Sv. Petre i Pavle, čestita 150. obljetnica. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?