Inicijativa Matice hrvatske

Neka se sjeverni most zove po Vladi Smoljanu

most
01.05.2016.
u 07:00

Mišljenja smo da svaki grad treba odavati priznanje i poštovanje svojim uglednim građanima koji su ga svojim djelovanjem i primjerom zadužili. Grad Mostar ne slijedi taj primjer jer je često zanemarivao svoje zaslužne ljude nauštrb kojih je imena ulica, mostova, trgova i raznih ustanova nazivao po osobama koje imaju malo ili nikakve veze s ovim gradom i Hercegovinom uopće. Kako bi se ta nepravda donekle ispravila, “Večernji list” je nedavno, nakon smrti velikog mostarskog svećenika fra Ljudevita Laste, pokrenuo inicijativu da se jedna ulica u Mostaru nazove po njemu. I Matica hrvatska Mostar je, potkraj prošle godine, obnovila inicijativu, pokrenutu prije šest godina, da se novi most u izgradnji u sjevernom dijelu grada nazove po zaslužnom građaninu grada Mostara i njegovu gradonačelniku iz osamdesetih godina - mr. Vladi Smoljanu.

U obrazloženju upućenom gradonačelniku Mostara i Gradskom vijeću, koje u ime MHM potpisuje počasni predsjednik te institucije, odvjetnik Josip Muselimović, stoji:

“Opredjeljenje za ovaj prijedlog proisteklo je iz našeg uvjerenja koje, uvjereni smo, dijelimo s mnogim žiteljima grada Mostara. Ideja je potekla od istaknutih

članova MHM, javnih djelatnika i uglednih Mostaraca, koji su mr. Vladu Smoljana dobro poznavali, surađivali s njime i svjedoci su njegove važne uloge u dobivanju

visokog statusa Mostara te razvoja grada i regije. Njegov samozatajni rad se slobodno može prihvatiti kao nedostižna prednost pred ostalim mogućim kandidatima koji su svojim radom i djelovanjem zadužili Mostar i kojima bi svakako trebalo na neki način odati poštovanje.

Prevaga koja je opredijelila MHM za mr. Vladu Smoljana je u činjenici da je on uvijek za života bio integrirajući čimbenik u gradu te poticatelj pozitivnih stremljenja koja su išla u smjeru dobrobiti svih ljudi koji su u gradu rođeni, egzistencijalnom potrebom u grad doselili ili svojim poslanjem obavljali zadanu gospodarsku, kulturnu, javnu ili drugu dužnost.

Mr. Vlado Smoljan (1926. Zagreb - 2008. Mostar) potječe iz poznate mostarske obitelji Smoljan u kojoj je u 20. stoljeću poniklo nekoliko uglednih osoba. Njegov otac dr. Rade Smoljan bio je ugledni mostarski odvjetnik, političar i gospodarstvenik. Posebno se bavio agrarom u Hercegovini. O toj temi, o hercegovačkom duhanu i melioraciji hercegovačkih polja pisao je i dr. Bariša Smoljan u raznim časopisima i novinama. On je bio odvjetnik i istaknuti HSS-ovac i ministar u Vladi Cvetković - Maček 1939. - 1941. godine. I Rade i Bariša bili su veliki borci protiv svake diktature i zaštitnici “maloga čovjeka”. Kao takve nijedna vlast ih nije previše voljela, pa su često zatvarani, posebno Bariša.

Mr. Vlado Smoljan je po zanimanju bio inženjer građevinarstva, a za života je bio graditelj, gospodarstvenik, ekonomski analitičar, znanstvenik, pisac i pjesnik. Po svojoj univerzalnost mr. Vlado Smoljan je bio čovjek renesansnog duha. Kao da je u njemu bilo univerzalnosti Leonarda da Vincija, i Leonardo je bio graditelj, učenjak, kipar i slikar. Po svom shvaćanju svijeta išao je ispred današnjeg vremena, u kojem još

vlada ograničenost i uska specijalnost. Bez ikakve dvojbe, Smoljan je jedna od najvećih ličnosti Mostara i Hercegovine na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće. Njegov život i djela nam to potvrđuju.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?