Proces

Neizvjesni razgovori o Mostaru, izbori tek polovinom 2012.

Mostar
25.10.2012.
u 09:21

Jedna općina Hrvatske stranke traže da Mostar bude kao i druge sredine, Bošnjaci za izdvojen slučaj

Mali su izgledi da se uskoro postigne dogovor o promjeni Izbornog zakona BiH i Statuta grada Mostara koji utvrđuju izborna pravila o tome gradu nakon raskola koji se dogodio u odnosima vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka HDZ-a i SDA koje su i glavni protagonisti u gradu na Neretvi. Svjedoče to i prijedlozi, odnosno gledanja političkih stranaka uoči početka pregovora o primjeni presude Ustavnoga suda BiH, ali i stalno podizanje temperature u čemu sudjeluju i pojedini vjerski lideri u ovome gradu.

 

Dva pogleda

 

Političke stranke koje su dostavile prijedloge Uredu visokog međunarodnog predstavnika oko toga kako riješiti mostarsku krizu imaju dramatično različit pristup od zahtjeva da Mostar bude jedinstven grad s jednom općinom i izbornom jedinicom što traže hrvatske stranke ili pak posve drukčijeg pristupa da Mostar bude ustrojen s više općina, a time i izbornih jedinica. Na sličan način rješenje preustroja Mostara vide u dva HDZ-a i HSP-u, te dio neovisnih vijećnika, dok pak na drugoj strani gledanje SDA koji traži više općina je podudaran s prijedlogom SDP-a sa zahtjevom za više izbornih jedinica. Upravo će u povodu početka pregovora političkih stranaka u OHR-u BiH oko Statuta Grada Mostara, Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara, danas održati proširenu sjednicu. Na kraju sjednice bit će upriličen početak potpisivanja peticije u kojoj se traži da se grad Mostar organizira u skladu s Ustavom Federacije BiH, kao jedinstven grad s više jedinica lokalne samouprave, stoji u priopćenju iz Stručne službe Gradskog vijeća Grada Mostara.

 

Procedure za izbore

 

Iako je međunarodna uprava odredila 6. studenog kao rok za postizanje dogovora, odnosno tada bi po sili zakona trebali novi sazivi vijeća zamijeniti stare u drugim općinama, to u Mostaru neće biti slučaj. Naime, nemoguće je raspustiti Vijeće dok se ne izabere novo, što se u Mostaru nije dogodilo. S druge pak strane postoje rokovi u kojima se izbori moraju raspisati za neku sredinu, proći razdoblje za prijavu kandidata i političkih stranaka, njihovu provjeru, vođenje kampanje. Za redovite izbore radi se o razdoblju koje traje šest mjeseci, pa se već sada može povući analogija s iskustvima u drugim sredinama. Izbori će se po tome scenariju, ako se pak OHR ne odluči umiješati, dogoditi tek polovinom sljedeće godine uz optimistični scenarij dogovora političkih stranaka u Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?