Kretanja u bankrarstvu

Negativne kamatne stope na depozite komercijalnih banaka

17.04.2016.
u 09:00

CB BiH donio je odluku kojom se utvrđuje jedinstvena stopa obvezne rezerve od 10 posto koju primjenjuje na osnovicu za obračun obvezne rezerve

Odluka Centralne banke BiH o uvođenju negativne kamatne stope na dio depozita komercijalnih banaka neće donijeti promjene na bankarskom tržištu, ni u smislu jačeg kreditiranja, ni u smislu gospodarskog rasta, smatraju domaći bankari, piše Večernji list BiH.

Naime, CB BiH donio je odluku kojom se utvrđuje jedinstvena stopa obvezne rezerve od 10 posto koju primjenjuje na osnovicu za obračun obvezne rezerve. Odlukom, koja će se primjenjivati od 1. srpnja ove godine, utvrđeno je da CB BiH na iznos sredstava obvezne rezerve ne obračunava naknadu.

“Na iznos sredstava iznad obvezne rezerve CB BiH obračunava naknadu po stopi koja je jednaka 50 posto stope koju primjenjuje Europska centralna banka (ECB) na depozite komercijalnih banaka”, naveli su iz CB BiH.

Odlukom o uvođenju negativne kamatne stope na iznose viškova iznad obvezne rezerve na računima rezervi, CB BiH želi potaknuti komercijalne banke iskoristiti navedena sredstva za odobravanje kredita stanovništvu i poduzećima. Inače, viškovi iznad obvezne rezerve komercijalnih banaka na računima rezervi kod CB BiH već dulje vrijeme bilježe kontinuiran rast, pri čemu banke u formi viškova na računima rezervi trenutačno drže oko 2,5 milijardi KM.

Radovan Bajić, direktor NLB banke Banja Luka, rekao je kako ova odluka ni u jednoj varijanti neće izazvati neke velike promjene jer se one nisu dogodile ni u Europi koja je uvela negativnu kamatnu stopu.

Centralan banka BiH morala je uvesti negativnu kamatnu stopu jer ona slobodna novčana sredstva drži kod istih tih velikih banaka u Europi. “Time se želio potaknuti ekonomski razvoj i da se više slobodnih novčanih sredstava ulaže u investicije i kredite.

Međutim, do toga nije došlo jer to nije jedini uvjet. Ne mogu se sredstva plasirati ako ne postoji ekonomski progres”, smatra Bajić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije