Slađan Bevanda o lokalnim izborima u gradu na Neretvi

Nećemo pristati na polurješenja za Mostar

'BiH,18.04.12. Mostar,   Sladan Bevanda Photo:Stojan Lasic'
Foto: Stojan Lasić
22.07.2014.
u 09:22

Građani Mostara već skoro dvije godine čekaju na izbor nove lokalne vlasti

Teoretski, političke stranke u Mostaru imaju još vremena za postizanje dogovora na temelju kojega bi se stvorili uvjeti za održavanje lokalnih izbora u ovome gradu zajedno s općim izborima koji će se održati u listopadu. Krajnji rok je 12. kolovoza, samo je pitanje može li se u iduća tri tjedna postići kompromis oko pitanja koja su nerješiva već tri godine.

Istječe rok

- Da, rok je do 12. kolovoza i mi smo spremni sjesti za pregovarački stol i riješiti pitanja oko kojih se sporimo. Mislim da bi bilo dobro da se u Mostaru ove godine održe i lokalni izbori, samo je pitanje ima li dovoljno političke volje da se to i učini - rekao nam je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar i sudionik u pregovorima o Mostaru Slađan Bevanda. Ipak, on je dodao kako HDZ BiH neće pristati na polovična rješenja, te kako dogovor političkih stranaka u konačnici mora biti dugotrajno rješenje za Mostar koje će omogućiti da ovaj grad više ne bude talac bilo koga. - Trenutačno je jedino sigurno kako nećemo pristati na bilo kakva kvazi rješenja. I ranijih godina su nam nuđena neka polovična rješenja problema i mi na njih nismo pristajali. To nećemo raditi ni u budućnosti. Dogovor za Mostar mora predstavljati osnovu da ovo bude europski uređen grad po uzoru na sve ostale lokalne samouprave u državi. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi Mostar trebao imati poseban status u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave - poručio je Bevanda.

Zamrle inicijative

Inicijativa koju je nedavno pokrenuo OHR oko Mostara ponovno je zamrla. Trenutačno se čini kako su svi digli ruke od Mostara, te kako se čeka da prođu opći izbori u državi kako bi se ovaj problem ponovno počeo rješavati. Neizvjesno je hoće li uopće biti novih pregovora do 12. kolovoza na kojima će se razgovarati o problemu Mostara i lokalnih izbora u ovome gradu.

- Svjesni smo činjenice kako trenutačno stanje nije dobro ni za koga, ali i toga da svi polovični dogovori ne mogu Mostaru osigurati nikakav napredak. Zbog toga, dogovor koji napravimo mora Mostaru donijeti uvjete za napredak u budućnosti, za razvoj ovoga grada i iskorištavanje potencijala koje imamo kako bi kvalitetu života podigli na jednu višu razinu. Svi prijedlozi koji ne budu na tome tragu neće biti predmet razgovora ni razmatranja - zaključio je za Večernji list Bevanda. Mostar na lokalne izbore čeka već skoro dvije godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije