Stručnjaci upozoravaju

Ne podcjenjujte opasnosti planine

10.02.2016.
u 07:00

Nakon dvije velike akcije spašavanja na Vran-planini i Bjelašnici, a koje su imale tragični epilog, upalio se alarm na dodatni oprez i preispitivanje svojih mogućnosti. Stručnjaci upozoravaju da je prevencije najvažnija kada je riječ o odlasku u opasnu divljinu.

- Osim tehničke opreme, informacije o vremenskim uvjetima i stanju na terenu su ključni. Iako magično lijepa i privlačna, planina je jednako opasna i nepredvidiva. Bez obzira na to da li ste planinari ili jednostavno izviđači, svaka planina ima svoje karakteristike koje se moraju detaljno analizirati. Uz standardne procedure, put u planinu potrebno je detaljno isplanirati i uvijek očekivati nepredviđene okolnosti. Da bi se planinarilo na takvom terenu potpuna oprema za kretanje po snijegu i ledu je imperativ. Neophodna oprema za takve terene su tzv. dereze, odnosno metalni dodaci koji se stavljaju na cipele i služe za kretanje po ledu i snijegu. Osim toga, svaki planinar bi trebao imati i cepin, dio planinarske opreme koji služi da se zaustavi pad, odnosno klizanje u slučaju pada - kaže iskusni alpinist i sportaš Tomislav Cvitanušić. Osim toga, svaka planinarska skupina treba imati prvu pomoć, uže koje se koristi u slučaju prelaska preko neke padine ili za izvlačenje ozlijeđenih, te u zimskim uvjetima i osobnu komplet opreme koji podrazumijeva dereze i cepin. Neizostavni dio opreme su hrana, voda i telefon s napunjenom baterijom.

- Jako važno je da se planinari ili izviđači u pohode ne bi trebali upuštati bez stručno obučenih osoba koje poznaju teren i uvjete planine. Prije svega, nužno je napraviti plan, odnosno obavijestiti nekoga gdje putujete i nikada ne idite sami. Kada se putuje u nepoznate visoke planinske predjele iznad 3000 metara, tu je imperativ da se putuje sa stručnom osobom koja će znati napraviti plan aklimatizacije, kako bi se izbjegla i visinska bolest. To nam govore naša iskustva i s Anda i s Mont Blanca jer zakonitosti koje planina nameće vi se morate pridržavati. Planina nije opasna samo zimi, već i u ljetnom periodu, zaključuje Cvitanušić. Nakon što je sarajevska planina Bjelašnica, jedna od najopasnijih u BiH, odnijela još jedan ljudski život, ovaj put alpinista Dragog Novakovića, predstavnici Planinarskog saveza BiH traže stvaranje sigurnosnih mjera na ovoj planini.

- Sazvali smo za danas sastanak na kome bi trebalo da se nađu naši, ali i predstavnici planinarskih službi i civilne zaštite i poduzeće ZOI ‘84., koje ima važnu ulogu kod stvaranja sigurnosnog ambijenta na Bjelašnici. Tražit ćemo da se načini operativni plan djelovanja u pravcu preventive nesreće na Bjelašnici. Ona je nama oduzela i previše života do sada. Tražit ćemo da se napravi sigurnosna ograda na području desno od Babina dola, gdje se nalaze strme stijene u kojima završavaju oni koji ne poznaju planinu - navodi Zehrudin Isaković, predsjednik Planinarskog saveza BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije