Odbor Europskog parlamenta u novoj rezoluciji pozdravio izjavu koju su vlasti donijele te naveo popis obveza i reforme koje BiH treba provesti

Ne možete u Europu bez mehanizma koordinacije

parlament
Foto: VL FOTO
25.02.2015.
u 09:19

Proces pristupanja EU bez mehanizma ostat će na mrtvoj točki jer je trenutačna organizacija zemlje prekomjerno neučinkovita i nefunkcionalna

Pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta (AFET) jučer je predstavljen prijedlog rezolucije o BiH kojim se inzistira na provedbi reformi na tragu izjave koju je prihvatio Parlament BiH. Temeljni preduvjet za prihvaćanje niza mjera koje se tiču pitanja vezanih uz Pakt za rast i zapošljavanje kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te razmotrila prijava za članstvo u Europskoj uniji. Preduvjet kako bi nakon prihvaćanja izjave o reformama BiH bila u stanju provoditi reforme kakve zahtijeva Europska unija, vezani su uz uspostavu mehanizma koordinacije. Ovaj mehanizam je ključan kako bi BiH, čija je unutarnja državna struktura prekomplicirana, mogla jedinstvenim glasom pregovarati s EU.

Tako se u rezoluciji ističe da je ‘potrebno uvesti djelotvoran i učinkovit mehanizam koordinacije EU kako bi se u cijeloj zemlji jamčilo usklađivanje i provedba pravne stečevine EU-a za opći prosperitet njezinih građana; naglašava da će bez takvog mehanizma proces pristupanja EU-u ostati na mrtvoj točki jer je trenutačna organizacija zemlje prekomjerno neučinkovita i nefunkcionalna”, navodi se u prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta čiji je nacrt izradio zastupnik Cristian Dan Preda.

Batina i mrkva

EU bi istodobno po mišljenju Parlamenta trebao uvjetovati novčanu potporu BiH s provedbom jasnih reformi. “Naglašava kako bi zbog postizanja bolje financijske poluge, EU trebao nastojati ponovno ujediniti sve donatore financijskih sredstava te poslati također jasnu poruku čelnicima zemlje na svim razinama o tome što se od njih očekuje”, navodi se u dokumentu. Pri tome se vjeruje kako će se provedbom mjera u šest područja ključnih reformi Pakta za rast i zapošljavanje ponovno potaknuti društveno-gospodarske reforme koje sad stagniraju, uključujući reforme u području rasta i zapošljavanja te se pozivaju nove vlade na državnoj razini i razini entiteta da im glavni prioritet reformi bude gospodarsko upravljanje. Europski parlament upozorava na brojne nedostatke u poslovnom okruženju koji i dalje negativno utječu na razvoj privatnog sektora i pri tome potiče nadležne vlasti da riješe slabu primjenu vladavine prava, veliki neformalni sektor i visoku razinu korupcije koji su kočnica u poslovnom okruženju.

U tome smislu Europski parlament upozorava da od vlasti BiH ovisi hoće li dobiti sredstva EU-a za politički i društvenogospodarski razvoj u okviru instrumenta predpristupne pomoći IPA II, te su pozvali vlasti da se dogovore o resornim strategijama na razini države, posebno u prioritetnim područjima prijevoza, energetike, okoliša i poljoprivrede, što su ključni zahtjevi kako bi se u potpunosti mogla iskoristiti sredstva pomoći iz izbora EU-a. U dokumentu se analizira borba protiv korupcije te se izražava nezadovoljstvo do sada poduzetim mjerama i iznose ozbiljne pritužbe zbog neučinkovitosti pravosudnog sustava, rizika od političkog uplitanja u sudske postupke, politizacije postupaka imenovanja i rizika od sukoba interesa u pravosuđu.

Zaustaviti terorizam

Posebno zabrinjavajućim naveli su postojanje četiriju različita pravna sustava, te se vlasti poziva da razmotre preporuke Komisije poput institucijskih reformi pravosuđa na državnoj razini, uključujući donošenje zakona o sudovima BiH, čemu se protive vlasti RS-a. Najveće kritike ipak upućene su zbog rascjepkane, financijski neodržive i neučinkovite javne uprave. Europski parlament ipak primjećuje određeni napredak u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma te poziva vlasti da izmijene kazneni zakon jačajući kriminalizaciju financiranja terorizma, te pozdravlja izmjenu kaznenog zakona kako bi se zabranilo i kaznilo pridruživanje stranim paravojnim skupinama kako bi se spriječila vjerska radikalizacija.

Ključne riječi

Komentara 1

DJ
djurex
11:27 25.02.2015.

najbolje da nam odmah instalirate opet nekog english lorda marke owan pa da on to sve umjesto nas odluci i potpise.. njegov se caca borio za bih nezavisnost pa otuda pravo da se to tako zapakuje i radi..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije