13.02.2017. u 07:00

Na Istoku stare priče, na Zapadu previše toga novoga. Dolazak Trumpa na tron najveće političke moći u svijetu, Brexit, jačanje desnice u sve više europskih zemalja sve više aktualiziraju Huntingtonovu teoriju o sukobu civilizacija. BiH je u tom kontekstu u posebno delikatnoj situaciji jer se u njoj na poseban način susreću tri civilizacije. A bh. Hrvati u svemu tomu više su nego u delikatnijoj situaciji. Što se vidi s Mjeseca, čak i sa Saturnova prstena. No zbog balkanskih političkih gudura kao da se još nedovoljno vidi iz Bruxellesa i Washingtona. Na sreću, vidi se iz Vatikana. Pa je tako Sveta Stolica mobilizirala svoje diplomatske kapacitete kako bi potaknula rješenje hrvatskog pitanja u BiH.

Šef hrvatske diplomacije Davor Ivo Stier ističe da su stavovi RH i Vatikana oko BiH identični; Hrvatska je potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma, a ima i ustavnu obvezu skrbiti u svojim sunarodnjacima u BiH. No, čim netko od političkih predstavnika kumova Daytonskog sporazuma posjeti daytonsku BiH, dođe do - nesporazuma! Tako je bilo i s priopćenjem iz Ureda Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, u kojem su se riječi Bože Petrova izgubile u interpretaciji.

Kad jedni u BiH izuste riječ jednakopravnost, drugi je čuju kao - treći entitet! Puno je onih koji će se složiti oko toga da to nije loš prijevod ako u državi triju konstitutivnih naroda već postoje dva entiteta. Kad je posjet predsjednika Hrvatskog sabora u pitanju, dušu na srce, na djelu nije bilo nikakvog “mrškanja” ili brčkanja po liku i djelu. Pa bi se moglo zaključiti kako je došlo do pozitivnih pomaka na diplomatskom planu između Zagreba i Sarajeva. Ne ide se u modernu Europu starim uskotračnim kolosijekom. Koji BiH vodi u balkanske zabiti. Božo Petrov reče kako je BiH ključ stabilnosti jugoistočne Europe. No, taj ključ već dugo nalikuje na starinski kalauz. Kao takav ne otvara europska vrata, a zaključava narode i građane BiH u balkansku “Bambuchu” koja ide uz slogan: Idemo nigdje!

Jedni u BiH bi novac sa Zapada, a oružje s Istoka, drugi bi puno toga s jugoistoka, ali i zapadni NATO-ov kišobran, treći bi sve sa Zapada, ali nikako da ih zapadne. Ima i onih koji ne znaju što hoće, ali hoće to odmah. No, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg sjeo je za stol s Mladenom Ivanićem i kazao kako BiH smatra NATO-ovim partnerom.

Puno je u BiH onih koji se kunu u demokraciju, a djeluju na potpuno nedemokratičan način, puna su im usta Europe, a srce puno svega što Europa nije, stalno ističu vladavinu prava, a djeluju potpuno krivo. Pa sve podsjeća na razgovor ugodni između jedne nadmene dame i njezina zajedljiva prijatelja. Dama reče:

- Hoću imati pametna, bogata, moralna i šarmantna muža.

- Zar se stvarno planiraš četiri puta udavati? – upita je zajedljivi prijatelj.

Kažu da je netko ono što lajka, što mu se sviđa. Svidjelo se to nekome ili ne. Svako pravilo ima iznimku, pa tako jedni lajkaju jedno, a zapravo im se sviđa nešto sasvim suprotno do toga. No, ljubav i kašalj ne mogu se skriti. Od nečije fatalne ljubavi za pogrešnu političku opciju kašljuca cijela država. Tako jedna snažna struktura iz političkog Sarajeva koketira s više političkih opcija u Europi i svijetu, a ima samo jedan cilj koji nije ni europski, a ni osobito svjetski. Pa sve nekako podsjeća na razgovor (ne)ugodni između Muje i Hase. Mujo se požali Hasi:

- Znaš kako sam zaključio da me Fata vara?

- Ne znam, kaži - znatiželjan je Haso.

- Četiri puta smo se ja i Fata selili u četiri različita dijela grada, a stalno smo imali istog poštara - zaključio je Mujo.

Meteorolozi su prognozirali kako će ova zima ponovno pokazati svoje hladne zube, a politički prognostičari “umiruju” narode i građene BiH najavljujući novo “bosansko proljeće” u cilju da se proširi i na Hercegovinu, koju neki uporno smatraju južnom Bosnom. A vole i reći:

- Zbogom Bosno, odoh za Sarajevo!

Nekada se pjevalo kako proljeće započinje kišom, nadamo se da nadolazeće proljeće neće doći pljuskom. Po demokraciji! •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?