Unatoč svemu

Ne može se služiti dvojici gospodara!

za pokbih fra Iko Skoko  snimio Jozo Pavkovicc
17.09.2016.
u 07:00

Čovjek je biće koje i razmišlja. Zato je i biće koje dvoji i često proračunava. Po svojoj naravi, čovjek želi sigurnost. Često svoju sigurnost traži u posjedovanju, u imanju. Zato ga ta težnja nuka da se što bolje osigura, tj. obogati. U tom nastojanju osiguranja nema kraja. Čovjek u tom nastojanju želi imati što više i to što brže. Zato brzo zaboravlja Boga i drugoga, a na kraju zaboravlja i sebe! Čovjekov odnos prema bogatstvu nije problem samo naših dana, nego ga muči od njegovih početaka. Jedan mudrac rekao je kako je bogatstvo kao morska voda: što je više piješ, sve si žedniji. Engleski pjesnik Ben Benjamin Jonson govorio je kako bogatstvo stvrdnjava ljudsko srce brže nego proključala voda kokošje jaje. Blaise Pascale je napisao: “Obrtnik govori o dragocjenostima, opunomoćenik govori o ratu, o kraljevstvu, itd. Ali, bogataš dobro govori o bogatstvu, kralj hladno govori o veliku daru što ga je učinio, a Bog dobro govori o Bogu!”. Ruska poslovica kaže: “Da bismo postali bogati, dovoljno je samo Bogu okrenuti leđa!”.

U sutrašnjem misnom evanđelju govorit će se o odnosu prema bogatstvu. Isus smatra kako čovjek ne može iskreno u isto vrijeme služiti dvojici gospodara, ne može u isto vrijeme služiti Bogu i bogatstvu. Vjernost Bogu ogleda se i u malim stvarima. Isus traži da budemo vjerni i pošteni i u najmanjim stvarima.

Koliko današnji čovjek želi sigurnost, vidi se i u broju kladionica. One se pojavljuju kao gljive nakon kiše. Svatko tko igra nada se kako bi se mogao brzo obogatiti. Rijetki dobiju velike novce. Jedan naš psiholog istraživao je što se dogodilo s ljudima koji su dobili veliki novac igrom na sreću. Baš nitko od onih, do kojih je on došao, nije ostao “normalan”. Svi su bili “izgubljeni”. Ponekad čujemo kako ljudi govore da iako bi dobili velike novce, ostali bi isti. Dok sjede u kući na fotelji pred televizorima i prate izvlačenje brojeva, možda i bi ostali isti. Zacijelo, ako nitko tko je dobio veliki novac na igrama na sreću nije ostao isti i nije mogao normalno živjeti, sumnjam da bismo i mi!

Isus je u pravu: ne može se služiti dvojici gospodara!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?