Recep Tayyip Erdoğan

Ne kupujemo naftu od ISIL-a, Rusija nas kleveće

rusija
Foto: VL FOTO
26.11.2015.
u 17:42

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na optužbe ruskog predsjednikaVladimira Putina o turskim ustupcima džihadistima u četvrtak poručio da jeangažman njegove zemlje u borbi protiv Islamske države (ISIL) neosporan.

Erdogan je tražio od Rusije da dokaže svoje tvrdnje da je Turska kupovala naftu od ISIL i rekao da su oni koji ih optužuju za kupovinu nafte od Daecha obvezni pružiti dokaze za svoje optužbe.

- Ukoliko nemate, vi ste klevetnici -  rekao je turski predsjednik prvi puta reagirajući na ruske optužbe.

Odnosi Ankare i Moskve su u teškoj krizi od kada je tursko zrakoplovstvo u utorak srušilo ruski bombarder Su-24 bluzu granice sa Sirijom. Turci kažu da je zrakoplov letio u njihovom zračnom prostoru i da su ga nekoliko puta upozorili da iz njega izađe prije nego su na njega otvorili vatru. Rusi tvrde da je Su-24 stalno letio u sirijskom zračnom prostoru i da ga prije rušenja nije kontaktiralo tursko zrakoplovstvo.

Rusija nakon incidenta optužuju Tursku za povezanost s ISIL-om.

'Turska je gotovo jedina zemlja koja se iskreno bori protiv ISIL-a'

- Naša borba protiv Daecha se nastavlja, ona je neprestana i aktivna. Turska je gotovo jedina zemlja koja se iskreno bori protiv Daecha - inzistirao je Erdogan i dodao: 'Nitko nema pravo osporavati borbu naše zemlje protiv Daecha i optuživati nas'.

Islamsko-konzervativni predsjednik je rekao da ga rastužuje incident i prijetnje ruske strane i zaključio da su oni strateški partneri. Reuters piše da je Erdogan rekao kako je rušenje ruskog zrakoplova u utorak bila "automatska reakcija" u skladu s vojnim pravilima.

- Turska vojna pravila ne treba miješati s neslaganjem s Rusijom oko politike u Siriji - istaknuo je Erdogan i dodao da će Ankara nastaviti podupirati umjerene pobunjenike u Siriji i turkmenske borce koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Putin kritizirao Ankaru: Još se niste ispričali 

Agencija dpa piše da je ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao Ankaru što se nije ispričala za rušenje bombardera.

- Još uvijek nismo čuli ispriku najviših turskih krugova. Niti smo čuli prijedloge kako popraviti štetu ili obećanje da će se kazniti počinitelji tog zločina - rekao je Putin, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Putin je dodao "da se stječe dojam da tursko vodstvo namjerno vodi tursko-ruske odnose u slijepu ulicu. To je žalosno". Ruski predsjednik ustrajao je u tome da je incident "suprotan zdravom razumu i međunarodnom pravu". 

- Zrakoplov je srušen nad sirijskim teritorijem - rekao je.

Kremlj: Još čekamo objašnjenje

Kremlj je u četvrtak priopćio da Rusija i dalje čeka razuman odgovor od Ankare zbog čega je u utorak srušila ruski zrakoplov.

- Još uvijek čekamo objašnjenje, razumno objašnjenje turske strane - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije