Bakir Izetbegović

Ne dolaze u obzir nikakvi novi entiteti, nikakve federalizacije, nikakve etničke podjele

Bakir Izetbegović
17.01.2017.
u 14:54

- SDA namjerava podržati Hrvate u njihovim osnovanim zahtjevima da se iznađu mehanizmi koji će im, kao konstitutivnom narodu, osigurati da realiziraju većinsku volju svog biračkog tijela. Sve preko toga i mimo toga je nerealno, i neće se dogoditi, tvrdi Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Faktor kaže da odnose u Predsjedništvu BiH treba pokušati sačuvati na razini korektne komunikacije, bez obzira na izazove i različita gledanja.

- Politika je stvar interesa, a ne emocija. Moj interes je stabilnost, vladavina zakona, uklanjanje svake vrste diskriminacije. Ivanić pokušava preuzeti na sebe svu odgovornost za sudjelovanje pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju "dana RS-a" u Banjoj Luci 9. siječnja, jer smatra da kao član kolektivne vrhovne komande ne može za to odgovarati. Na taj način, međutim, neće uspjeti od odgovornosti zaštititi, odnosno amnestirati pojedince u lancu zapovjedanja u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama koji su postupili po njegovom zahtjevu, tvrdi Izetbegović. 

- Ministarstvo obrane i Zajednički stožer Oružanih snaga nisu smjeli postupiti po tom zahtjevu, jer je sudjelovanje bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga u bilo kojem dijelu programa obilježavanja "dana RS-a" 9. siječnja, pa čak i ako je samo u svrhu odavanja počasti Ivaniću, predstavljalo kršenje Zakona o obrani BiH. Istraga koja je pokrenuta unutar Ministarstva obrane i Oružanih snaga, a koja treba biti završena do 2. veljače, utvrdit će odgovornost pojedinaca u lancu zapovjedanja u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama za kršenje zakona i propisa prilikom postupanja po Ivanićevom zahtjevu, naglasio je Izetbegović. 

Kada je u pitanju spremnosti predsjednika RS Milorada Dodika da ide do rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH, Izetbegović ne vjeruje da će takve spremnosti biti. 

- Dodik će prijetiti i praviti probleme kako bi podigao cijenu svoje kooperativnosti, a zatim će zatražiti ono za što je ustvari životno zainteresiran. A to je uklanjanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH i prijenos nadležnosti Suda BiH za organizirani kriminal i korpuciju na entitetske sudove. Time bi zaštitio sebe od neugodnih istraga Tužiteljstva BiH i omogućio u budućnosti, kada ne bude OHR-a i Bonskih ovlasti, pokušaj podjele BiH, kaže Izetbegović. 

- Dodik stalno pravi probleme državi BiH, pa se stvara dojam da njemu i entitetu Republika Srpska ta država baš i ne treba. A nije tako. Ako bude usporavao i onemogućavao napredak BiH na putu ka članstvu u EU, slaba ekonomija RS-a će trpjeti gore posljedice od Federacije, smatra Izetbegović. 

- Ako pokuša rušiti državu BiH, prvi će biti na udaru, ne samo međunarodne zajednice i institucija države, već i na udaru svih onih problema koji nastaju s platnim prometom, putovnicama, registarskim tablicama, kretanjem ljudi, roba i kapitala, dakle svim onim za što je isključivo nadležna država, a ne neki nepriznati, odmetnuti entitet, navodi Izetbegović. 

Komentirajući Dodikovu izjavu da „RS sanja ujedinjenje sa Srbijom“ te izjavu Tomislava Nikolića da se slaže s onim što Dodik govori, Izetbegović kaže da će se Dodik, a s njim i Nikolić, morati pomiriti sa zajedničkom realnošću. 

- Entitet Republika Srpska nema niti moralnih, niti povijesnih, niti pravnih argumenata za otcjepljenje od BiH. Može to pokušati ostvariti samo novim ciklusom nasilja, a tad je pitanje kako bi se to završilo, navodi Izetbegović. 

Na upit jesu li dužnosnici HDZ-a BiH dostavili SDA svoj prijedlog tih izmjena, Izetbegović navodi da nisu, ali se nada da hožće uskoro. 

- Nadam se da će dostaviti uskoro, i da će dostaviti ne samo nama nego svim parlamentarnim političkim strankama, ili barem svim članicama koalicije na državnoj razini, te taj prijedlog zatim transparentno predstaviti i bh. javnosti tvrdi Izetbegović. 

- SDA kani podržati Hrvate u njihovim osnovanim zahtjevima da se iznađu mehanizmi koji će im, kao konstitutivnom narodu, osigurati da realizuju većinsku volju svog biračkog tijela. Sve preko toga i mimo toga je nerealno, i neće se dogoditi, navodi Izetbegović. 

- Ne dolaze u obzir nikakvi novi entiteti, nikakve federalizacije, nikakve nove etničke podjele bilo čega, teritorije, institucija, javnih poduzeća, javnih radio-televizijskih servisa. Nikada nećemo prihvatiti bilo kakva rješenja koja produbljuju postojeće, daytonske etno-teritorijalne podjele u BiH. Nikada nećemo pristati ni na kakvo rješenje koje znači korak nazad, poručio je Izetbegović. 

Dodao je, iz,među ostalog, kako rješenje tzv. hrvatskog pitanja nije uvjet za kandidatski status. 
- Ali i to se pitanje može riješiti u sklopu provedbe presude „Sejdić-Finci“ ukoliko se od strane HDZ-a ponudi realan prijedlog rješenja koji je u skladu s europskim demokratskim standardima, koji ne vodi u nove ili produbljuje postojeće etničko-teritorijalne podjele, i koji naravno može dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao je za Faktor Izetbegović.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
maki69
16:14 17.01.2017.

U tome i jeste caka Bakire, da se konstutivnom i jedinom autohtonom narodu u BiH ne moze odredjivati kako ce se on tj. narod organizirati i kakva je zajednica u jos uvijek ovakvoj BiH za njega samog najbolja. Ako hrvatski narod zeli svoj entitet gdje je on (hrvatski narod) vecina on ce ga i imati jer volju naroda niko osporiti ne moze i nece pa ni Bakir.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije