Prva hrvatska opera u BiH u ‘hramu kulture’

Našoj će se ‘Divi’ večeras diviti i prepuni Lisinski

BiH; 15.03.16. Mostar;Kosaca,  Praizvedba opere Diva D. Filipovica, Snimio:Stole Lasic
25.03.2017.
u 08:00

Nakon što je prije godinu praizvedena u Mostaru, prva hrvatska opera u BiH “Diva Grabovčeva” večeras će premijerno pred hrvatskom publikom biti izvedena u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. Zajednički pokrovitelji ovog impozantnog glazbeno-scenskog djela u četiri čina i s više od stotinu sudionika jesu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Pjevači, glumci i plesači puni su samopouzdanja i uvjerenja da će se snaći u puno većem prostoru kao što je ta dvorana. Na pozornici će ih biti više od stotinu.

“Čast mi je i zadovoljstvo te neizmjerna radost opet igrati ulogu Dive u operi ‘Diva Grabovčeva’ maestra Dragana Filipovića, ovoga puta u dvorani Vatroslava Lisinskog u 20 sati” - kazala je glavna protagonistica Monija Jarak.

Autor glazbe za operu je don Dragan Filipović, mentor svih mladih pjevača koji sudjeluju u operi i najzaslužniji što je ova opera uopće nastala i izvedena, a koji kaže da je sve spremno: “Naravno da sam sretan što će se moje note i glazba razmiliti dvoranom Lisinski. Koliko je to velik događaj, sada nisam ni svjestan. Ali sretan sam zbog ovih mladih ljudi, pjevača i plesača, koji će to sigurno pamtiti cijeli život i što će im biti slatka tema i sjeta” – kaže don Filipović. - Teško se bilo odlučiti na pisanje ovog djela jer je radnja bremenita, teška, tragična... Pitanje je bilo kako to učiniti zanimljivim da izvođačima i slušateljima donese emocije, doživljaj i ushit, jer ako toga nema u glazbi, onda je ona svrha sama sebi, nije na korist, obogaćenje, nije umjetnost koja oplemenjuje, plijeni i usmjerava. A sve što je ljudsko, ono je nesavršeno. Tako i ovo djelo. Svatko ima pravo napisati i reći svoje. Ja sam svoje napisao” - poručio je don Filipović zahvalivši visokim pokroviteljima i donatorima na tome što će ova opera iz lokalnih okvira biti izvedena i u “hramu hrvatske kulture”. Opera “Diva” u Zagrebu želi ispričati svoju priču, a izvest će ju Dubrovački simfonijski orkestar kojim će ravnati dirigent Mladen Tarbuk, režiju potpisuje Jasna Žarić, a nastupit će zborovi, stotinu i deset pjevača Akademskoga zbora Pro musica i Akademskoga zbora Sveučilišta u Mostaru. Među njima su i dva solista iz Hrvatske Davor Radić i Marijo Krnić te članovi KUD-a Rodoč iz Mostara.

Ovaj značajni kulturni događaj za Hrvate iz BiH podržala je i Udruga Hrvata iz BiH u Zagrebu - Prsten. Organizator cijelog događaja i producent Damir Ramljak Tigar kazao nam je da, zbog velikog zanimanja, pozivnica i ulaznica više nema.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije