DONOSIMO: Prije više od godinu dana INTERPOL nakon prosvjednog pisma BiH povukao tjeralicu iz Srbije

Naser Orić uhićen 
po tjeralici koja 
je - izbrisana

Naser Orić
screenshot/youtube
14.06.2015.
u 09:23

Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić nalazi se u pritvoru u Švicarskoj. Čeka poteze iz BiH i svojih odvjetnika koji su za medije najavili oslobađanje za nekoliko dana. “Riječ je o tjeralici koju je raspisala Srbija i koja Orića tereti za ratni zločin u BiH. Naser Orić je saslušan pred lokalnim tužiteljem i rečeno je što mu se stavlja na teret. Poduzete su određene mjere na rješavanju slučaja”, kazao je Orićev odvjetnik Guenael Mettraux za Klix.ba. Kako je on objasnio, Oriću se na teret stavljaju napadi na sela u srebreničkoj regiji s većinski srpskom populacijom i, između ostalog, napadi na Zalazje u kojemu je devet ljudi ubijeno 12. srpnja. Za sada se pretpostavlja, kako je istaknuo Orićev odvjetnik, da je riječ o istoj tjeralici koja je za Orićem raspisana u veljači prošle godine, a protiv koje je BiH uputila prosvjed Interpolu. Nakon uloženog prosvjeda, ta tjeralica je, kako je zajamčeno BiH, povučena. No, Orićevo uhićenje, kako se čini, pokazuje suprotno. Kako doznajemo, nakon zaključka Predsjedništva BiH sa 63. izvanredne sjednice održane 13. veljače 2014. godine, Ministarstvo pravosuđa BiH uputilo je prosvjedno pismo u sjedište Interpola u Lyonu zbog raspisivanja međunarodne tjeralice za četiri osobe. Doznajemo kako je riječ o Naseru Oriću, Manojlu Milovanoviću, Hakiji Meholjiću i Amiru Mehmedoviću. U prosvjednom pismu navedeno je da su sva četvorica navedenih dostupna bh. pravosuđu i tijelima gonjena, imaju prebivalište u BiH, te kako je potpisan protokol o suradnji između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske o suradnji. Prosvjedno pismo je proslijedila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine i nakon tjedan dana stigao je odgovor iz Interpola kako je prosvjed prihvaćen i kako će sve informacije za navedene osobe koje se nalaze na međunarodnim tjeralicama biti izbrisane iz Interpolovih baza podataka. Prema ovome, Naser Orić nije trebao ni mogao biti uhićen. Također se u odgovoru Interpola u dijelu koji se odnosi na Nasera Orića, kako doznajemo, navodi: “Generalno tajništvo Interpola je informacije o predmetnoj osobi (Naser Orić) izbrisalo iz Interpolovih baza podataka, a zemlje članice obavijestilo kako daljnja suradnja Interpolovim kanalima u ovom slučaju ne bi bila u skladu sa Statutom i propisima Interpola, te je zatražilo da se sve informacije registirane na osnovi predmetne tjeralice uklone iz svih nacionalnih baza podataka.” Kako je međunarodna tjeralica NCB Interpola Beograd protiv Nasera Orića u cilju uhićenja i ekstradicije u Srbiju još bila aktivna nakon više od godinu dana, nije poznato. Mjerodavne institucije u Bosni i Hercegovini ostvarit će kontakt s pravosudnim institucijama u Švicarskoj kako bi se ovaj slučaj razjasnio.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
bendz
07:16 24.06.2015.

Razlika izmedju nasera orica i pominjanog Manojla Milovanovica je u tome sto Naser je bio komandant basibozuka,kokosar,koji je k'o janjicar harao po selima ubijajuci civilno stanovnistvo i unistavajuci sela.Potonji je bio komandant vojske koja je ratovala protiv druge vojske u ratu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije