Svemirska plastika

NASA pokraj Titana otkrila uzorke propilena

nasa
Reuters/PIXSELL
01.10.2013.
u 21:51

"Otkrivena je kemikalija koja se nalazi svugdje oko nas, u svakodnevnom životu na Zemlji"

Letjelica američke agencije za istraživanje svemira Cassini otkrila je propilen, osnovni sastojak za izradu plastičnih gajbi, automobilskih branika i brojnih drugih plastičnih predmeta koje svakodnevno koristimo na Zemlji.

NASA-ina letjelica propilen je otkrila u atmosferi Titana, Saturnova mjeseca. Znanstvenici su do ovog otkrića stigli pomoću infracrvenog spektrometra kojim se koristi istraživačka letjelica Cassini i koji mjeri infracrvenu svjetlost Saturna i njegovih mjeseca, objavila je NASA na svojim stranicama.

– Otkrivena je kemikalija koja se nalazi svugdje oko nas, u svakodnevnom životu na Zemlji, a ona u dugom lančanom nizu tvori plastiku koju zovemo propilen – izjavio je NASA-in znanstvenik Conor Nixon koji je ujedno i voditelj ovog istraživačkog projekta.

Saturnov mjesec Titan velik je kao otprilike pola Zemlje i drugi je po veličini mjesec u Sunčevu sustavu. Titan je, osim toga, jedini mjesec u našem sustavu koji ima oblake i atmosferu poput planeta.

>> NASA službeno objavila: Nema tragova života na Marsu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?