Federica Mogherini donosi poruke

Nakon nekoliko godina potpune blokade, BiH nastavlja europski put

federica mogherini
Foto: VL FOTO
22.02.2015.
u 11:03

Očito je posjet tako tempiran da će Mogherini i osobno nazočiti prvom konkretnom koraku bh. institucija

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini dolazi sutra u Sarajevo kako bi se i osobno uvjerila dokle su stigli domaći politički akteri u provedbi nove inicijative EU. Očito je posjet tako tempiran da će Mogherini i osobno nazočiti prvom konkretnom koraku bh. institucija u tom pravcu, odnosno prihvaćanju usuglašene izjave Predsjedništva BiH i stranačkih lidera u državnom Parlamentu. Upravo će u ponedjeljak izjava i službeno biti potvrđena u Parlamentu BiH.

Prvi konkretni koraci

Izjavu su ranije potpisali lideri svih 14 političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu i tu ne bi smjelo biti dodatnih problema. Slijedi provedba ostalih, mnogi će reći, znatno zahtjevnijih obveza iz nove EU inicijative za BiH. Što je to što planiraju domaći čelnici uraditi, ali i što od njih očekuje Bruxelles, Mogherini će razjasniti na sastanku s članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom obaju domova Parlamenta BiH. Potom, a na poziv Predsjedništva BiH, predviđeno je obraćanje na zajedničkoj sjednici obaju domova Parlamenta. Visoka predstavnica Mogherini susrest će se i s predsjednicima entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, te mandatarom za sastav Vijeća ministara BiH i dvama entitetskim premijerima. Poruke EU vrlo su jasne i ne ostavljaju prostora za različita tumačenja. Ono što je za građane BiH vrlo važno je da nakon službenog usvajanja izjave u Parlamentu slijedi prvi konkretan korak na približavanju članstvu u EU nakon nekoliko godina potpune blokade - stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Uspostava vlasti u BiH

- BiH, a posebno njeni građani, zaslužuju približavanje EU i sve prednosti koje ovaj proces donosi. Reforme u vezi s EU pomoći će u rješavanju krhkog socioekonomskog stanja u zemlji i potaknuti otvaranje radnih mjesta i investicije. Do sada je ostvaren dobar napredak u izradi pisane obveze u okviru približavanja EU. Usvajanje u Parlamentu dalo bi mogućnost EU za donošenje odluke o punom stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH, poručila je Mogherini pred dolazak u Sarajevo. Eventualni dogovor o uspostavi izvršne vlasti na državnoj razini bio bi samo još jedan “plus” za BiH i njene lidere u očima Europske unije. Sigurno je da će to imati u vidu i stranački lideri koji ovaj vikend pokušavaju otkloniti posljednje dvojbe oko raspodjele resora u Vijeću ministara.

Uspostava vlasti dobar je znak da će i obveze na europskom putu biti provedene.

Ključne riječi

Komentara 1

DJ
djurex
15:58 22.02.2015.

Nece bih nikad u eu ..dodik nece dati

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije