oporavak

Nakon infarkta, lagani kućanski poslovi i hodanje ojačat će srce

poslovi
monkeybusinessimages
21.04.2017.
u 19:44

Primite se sitnih poslova jer spremanje pomaže kod oporavka nakon infarkta i čuva srce. Bilo koja vrsta redovite aktivnosti ključna je za sve ljude s kardiovaskularnim bolestima

Uz propisivanja najmanje deset vrsta lijekova, pacijente bi trebalo ohrabrivati da više vježbaju a manje sjede kod kuće, upozoravaju liječnici. Vježbanje ima višestruke koristi za srčane bolesnike – može spriječiti ponavljanje srčanog udara, a istodobno popravlja kvalitetu i produljuje život. Nažalost, mnogi pacijenti doživljavaju izlazak iz kuće kao nemoguću pustolovinu, a veliku ulogu imaju i lijekovi, kojih najčešće uzimaju desetak vrsta, piše 24sata.hr. 

No iz Američke zaklade za zdravlje srca tvrde da bi vježbanje moglo zamijeniti neke lijekove, i to samo ako počnete obavljanjem sitnih kućanskih poslova. Pospremanje kreveta, pranje rublja, kupnja namirnica, penjanje stubama i ostali rutinski poslovi popravit će opću izdržljivost i ravnotežu bolesnika te smanjiti osjećaj nemoći. 

- Sve više liječnika vodi brigu o propisivanju lijekova za bolesti kao što su srčani i moždani udari, a ne žele povećati njihovu fizičku snagu preporučivanjem vježbanja kao dijelom oporavka - tvrdi američki kardiolog Daniel Forman iz Američke zaklade za zdravlje srca i dodaje da oboljeli većinom ne žele piti lijekove nego vratiti snagu.
Forman tvrdi da su hodanje, joga i tai chi također vrlo korisni za srčane bolesnike, osobito one u poodmakloj dobi, ali najbolje rezultate ipak će dati najjednostavniji oblici tjelesne aktivnosti poput glačanja rublja. Osim što će tijelu vratiti snagu i ojačati srce, ova aktivnost u sat vremena može potrošiti oko 140 kalorija, a uz samo 15 minuta penjanja stubama riješit ćete se 128 kalorija. Tajna je u termogenezi, procesu proizvodnje tjelesne topline, koji i medvjedima pomaže da u hibernaciji zimi izgube po nekoliko kilograma.

Brisanje prašine je isto kao dvije minute plankova - izdržaja na rukama, a košenje trave može se usporediti s 20 minuta treninga visokog intenziteta, dodaje Forman. Za usisavanje cijelog doma potrebno je oko 30 minuta, a potrošit ćete 90 kalorija, baš kao da ste boksali 15 minuta. Proljetno čišćenje prozora traje najmanje sat vremena, izgara čak 325 kalorija, kao i 40 sklekova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije