Snijeg i led paralizirali veći dio Europe

Nakon Hrvatske, i u Srbiji prva žrtva hladnoće, više od deset smrtnih slučajeva u Europi

09.01.2017.
u 07:20

Veliki snijeg i temperature ispod nule paralizirali su veći dio Europe, piše The Guardian.

Deset u Poljskoj

Uslijed smrzavanja zabilježeno je više od deset smrtnih slučajeva, ali i obustavljanje prometa, ometanje letova i paraliziranje željeznica. Najmanje deset osoba je umrlo u Poljskoj, uključujući sedam muškaraca u petak, priopćile su vlasti. Pedesetjednogodišnjak je umro od gušenja ugljičnim monoksidom zbog neispravnog grijača. Temperature u Poljskoj su pale ispod -20 Celzijevih stupnjeva, a jedan čovjek je umro u subotu u Belgiji kada je kamionom skliznuo s autoceste. U Italiji su također niske temperature dovele do smrzavanja nekoliko beskućnika. Teški snijeg i jaki vjetrovi rezultirali su preusmjerenim letovima, otkazanim vlakovima i zatvorenim cestama, javili su mediji. Neke škole u južnoj Italiji neće raditi, jer je snijeg u tim područjima viši od metra, prenosi novinska agencija ANSA.

U Rimu su se zaledile fontane na Trgu svetog Petra. Temperatura ja pala na -10 stupnjeva u drugom po veličini gradu Grčke, Solunu, priopćio je meteorološki institut. Ceste su privremeno zatvorene preko većeg dijela sjeverne Grčke, zbog snijega i leda. Snježno nevrijeme se odrazilo i na Istanbul, a zrakoplovna kompanija Turkish Airlines je otkazala više od 650 letova. Novinska agencija Anadolija je priopćila da je Bospor koji prolazi kroz Istanbul zatvoren i zaustavljen za trajektne usluge. Temperature u Letoniji su jučer pale na -30. Ledeni val pravi probleme i u susjedstvu, posebno u Srbiji gdje je stanje posebno teško. U Hrvatskoj i Srbiji zabilježene su i ljudske žrtve. U Hrvatskoj je od smrzavanja umrla 35-godišnja žena, minusi su okovali zemlju, a zaledilo se i more.

U noći 6. na 7. siječnja u Srbiji je od akutnog moždanog udara umrla Milojka Perović (54) iz Medveđe, a sve ceste su bile zametene nanosima snijega do 2 m, uz veliku snježnu mećavu. Obitelj je dežurnoj službi Doma zdravlja javila telefonom oko 17.30 sati da Milojka ima jaku glavobolju, ali zdravstveni radnici nisu mogli odmah krenuti put jer je cesta bula neprohodna. Još uvijek traje intenzivna potraga za nestalim Nenadom R. (33) iz Niša, koji je u petak krenuo s bratom i prijateljima posjeći badnjak, ali se u dubokom snijegu izgubio u šumi kod sela Hum.

Sela u blokadi

Stotine sela u Srbiji odsječena su od svijeta, a spasioci se nastoje kroz snježne nanose probiti do zarobljenih mještana te stoke kojoj prijeti pomor. U cijeloj Srbiji proglašen je crveni meteoalarm, a u okolici Sjenice i na Pešterskoj visoravni snježnim nanosima visokima i do četiri metra blokirano je više od 100 sela, a u blokadi je ostalo nekoliko tisuća stanovnika, organizirana je evakuacija. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?