Ured za razmatranje žalbi u prošloj godini se najviše bavio radom sa žalbama vezanim uz Zakon o javnim nabavama BiH predmeti

Naknadama od 500 do 10.000 maraka smanjili broj žalbi

05.08.2015.
u 09:40

Ured je u prošloj godini zaprimio 1132 žalbe, što je u usporedbi s godinom ranije, pad broja zaprimljenih žalbi od 45 posto

Ured za razmatranje žalbi u prošloj godini se najviše bavio radom na žalbama vezanim uz Zakon o javnim nabavama BiH, odlučivanjem o zahtjevima za naknadu štete na osnovi Zakona o javnim nabavama, kao i na poduzimanju određenih aktivnosti vezanih uz spomenuti zakon.

Ured se također bavio i donošenjem odluka o troškovima postupka u predmetima Ureda za razmatranje žalbi u kojima je prethodno odlučeno da će se o troškovima postupka odlučiti naknadno posebnim zaključkom.

Nove podružnice

Ured je radio i na predstavkama žalitelja podnesenim protiv ugovorenih strana zbog raznih oblika neprovedbi Ureda za razmatranje žalbi.

U izvješću Ureda za razmatranje žalbi, u prošloj godini je zaprimio 1132 žalbe, što je u usporedbi s godinom ranije pad broja zaprimljenih žalbi od 45 posto. Razlozi pada zaprimljenih žalbi su posljedica uvođenja naknada za pokretanje žalbenog postupka, u iznosu od 500 do 10.000 KM, u zavisnosti od procijenjene vrste nabave. Ured za razmatranje žalbi je od ukupno 1132 žalbe koje su podnesene u postupku javnih nabavi, riješio 61, dok 113 žalbi nije riješeno.

Treba naglasiti kako je broju od 611 žalbi dodano 85 žalbi iz 2013. godine, što čini ukupan broj od 696 riješenih žalbi u prošloj godini ili 62 posto.

Od spomenutih 696 meritorno riješenih žalbi, Ured za razmatranje žalbi je u 355 predmeta uvažio žalbu, u 190 slučajeva žalbe su odbijene, u 101predmetu žalbe su odbačene, dok je u 50 predmeta obustavljen postupak po žalbi.

Važno je podsjetiti na činjenicu prema kojoj je stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama u BiH iz 2013. godine bitno izmijenjen način odlučivanja po žalbama u postupku javnih nabavi na način da je URŽ u Sarajevu nadležan za donošenje odluka po žalbama za vrijednost nabave veće od 8,000.000 KM, kao i za sve nabave institucija BiH i Brčko Distrikta.

Zaostavština

Za postupke po žalbama za vrijednost nabave manje od 800.000 KM predviđena je uspostava podružnica u Mostaru i Banjoj Luci.

Međutim, kako je u BiH sve politika do uspostave ispostava još uvijek nije došlo pa je nadležnost za rješavanje žalbi do 800.000 vraćena u Sarajevo.

Kada su u pitanju pokrenuti upravni sporovi pred Sudom BiH protiv odluka Ureda za razmatranje žalbi, Ured je u prošloj godini zaprimio 123 presude i odluke Suda BiH.

Također, u prošloj godini Ured je zaprimio još 62 tužbe na predmete koji su riješeni u 2013. godini. Sud BiH je u 36 upravnih sporova uvažio tužbe i poništio odluke URŽ-a, u 79 upravnih sporova odbio tužbe kao neosnovane dok je u 4 upravna spora postupak obustavljen.

Vrijeme trajanja upravnog postupka pred Sudom BiH u većini okončanih postupaka trajalo je do jedne do tri godine, dok je manji broj postupak okončan u roku kraćem od jedne godine.

U 355 predmeta Ured je uvažio žalbu, u 190 slučajeva žalbe su odbijene, u 101 predmetu žalbe su odbačene, dok je u 50 predmeta obustavljen postupak po žalbi

Sud BiH je u 36 upravnih sporova uvažio tužbe i poništio odluke URŽ-a, u 79 upravnih sporova odbio tužbe kao neosnovane dok je u 4 spora postupak obustavljen

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?