Fenomen gravitacijskih valova

Najveće otkriće ovog stoljeća? Konačni dokaz za Einsteina

gravitacijski valovi
10.02.2016.
u 08:23

Fenomen gravitacijskih valova je jedan od zadnjih nepotvrđenih dijelova slavne Einsteinove Teorije relativnosti

Jesu li znanstvenici po prvi puta u povijesti uspjeli otkriti gravitacijske valove? Znanstvenim portalima kruži glasina da će 11. veljače svijet dobiti potvrdu tog otkrića na američkom sveučilištu Columbia.

Bio bi to pravi presedan u fizici. Fenomen gravitacijskih valova je jedan od zadnjih nepotvrđenih dijelova slavne Einsteinove Teorije relativnosti. Takva potvrda zasigurno bi značila i dobitak Nobelove nagrade za fiziku, piše 24sata.hr. 

Postojanje gravitacijskih valova potvrdilo bi da je čovječanstvo na dobrom putu da razumije kako svemir funkcionira. No, ako se gravitacijski valovi ne otkriju to znači da će znanost možda trebati preispitati shvaćanje gravitacije.

- Gravitacijski valovi su pukotine u tkivu prostora i vremena, a predvidio ih Einstein prije 100 godina. One mogu nastati za rađanja ili sudaranja crnih rupa i mogu nas dosegnuti čak i iz udaljenih galaksija - izjavio je Szabi Marka fizičar sa Sveučilišta Columbia za Tech Insider.

Crne rupe su najgušći i gravitacijski najmoćniji objekti u svemiru. Rijetki i burni sudar dviju crnih rupa bi trebao izazvati proboj gravitacijskih valova koji bi mogle doseći i do Zemlje.

Vjeruje se da i sudaranje neutronskih zvijezda te supernove (eksplodiranje zvijezda) također stvara gravitacijske valove koji se mogu otkriti. No, iako ih je još Einstein najavio fizičari dosad nisu uspjeli otkriti postojanje gravitacijskih valova.

Tema znanstvenog skupa na Sveučilištu Columba 11. veljače bit će analiziranje podataka laserskog opservatorija LIGO , eksperimenta vrijednog milijardu dolara, koji je dizajniran s namjerom otkrivanja fenomena gravitacijskih valova još 2002. godine. U LIGO-u radi preko 1000 znanstvenika iz niza zemalja.

Navodno se i časopis Nature sprema da istoga dana objavi cijelu studiju. Za potvrdu ćemo ipak morati pričekati četvrtak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije