Kazne za najteže zločine u BiH

Najveća kazna za okrutno ubojstvo od 42 godine izrečena u Mostaru

21.11.2016.
u 11:00

Kada je riječ o kaznama dugotrajnog zatvora za ubojstva na osobito okrutan način, za što se može izreći maksimalno 45 godina, najvišu je do sada izrekao Županijski sud u Mostaru Jasminku Jašareviću, koji je silovao Ramizu Rahimić te joj prerezao vrat te naknadno na istovjetan način likvidirao poznatog fotografa Antu Borasa 2005, piše Večernji list BiH.

Kazne za zločine

Za prvi zločin je dobio 22, a za drugi 30 godina pa je sve objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 42 godine zatvora. Otkriven je nakon dvije godine istrage, a izricanje kazne je pratio s osmijehom. Dvije godine manje od njega dobio je Tomislav Petrović iz zaseoka Trstje u Gornjoj Lipnici kod Tuzle, koji je 29. svibnja 2008. u gradskom autobusu i dvije kuće hladnokrvno ubio čak šestero susjeda pa dobio 40 godina, uz obvezno psihijatrijsko liječenje. Po 40 godina dobili su i Muriz Brkić i Avdija Selimović koji su na okrutan način iz ljubomore mučili i ubili Arnelu Đogić te je bacili niz liticu pa se veselili i pili s njezinim novcem.

Vehabija Muamer Topalović osuđen je na 35 godina za trostruko ubojstvo u Kostajnici kod Konjica na Badnju večer 2002., kada je iz vjerskih pobuda upao u kuću i izrafalao Anđelka Anđelića te njegovo troje djece, i to dvije kćeri, Maru i Zorku, te sina Marinka, koji je jedini uspio preživjeti masakr. I Vasi Neškoviću iz Bijeljine dosuđeno je 35, a njegovom pomagaču Saši Laziću 30 godina jer su u noći između 19. i 20. kolovoza 2007. u Numeru pored Ugljevika iz automatskog pištolja “škorpion” s prigušivačem u vozilu na osami ubili Slađana Markovića te oteli njegovu maloljetnu djevojku Radmilu, koju su u napuštenoj vikendici u susjednom selu dva dana mučili i ubili.

Brutalnost i presude

Njezino tijelo pronađeno je 37 dana kasnije. Aleksandar Majkić (39) iz Gradiške, koji je pred petogodišnjim djetetom također iz ljubomore zadavio suprugu 29. ožujka ove godine, nedavno je osuđen na 30 godina. Inače, prema kaznenim zakonima u BiH, za klasično ubojstvo predviđena je maksimalna kazna od 20 godina, a nju je prije nekoliko dana dobio Izudin Tahirović, koji je u sklopu stadiona Grbavica u Sarajevu lani usmrtio navijača FK Željezničar Mirzu Raščića, te još 2010. Đorđe Ždrale za ubojstvo Ljubiše Savića Mauzera 2000. u Bijeljini, bivšeg načelnika Policije RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije