Tužiteljica Kajmaković

Najteže mi je bilo kad su obitelji preuzimale leševe Turkovićevih žrtava

kajmakovic
Foto: agencije
26.04.2015.
u 10:25

Povijesna presuda zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, koja je počinila najmonstruoznija i najteža kaznena djela na prostoru BiH do sada, rezultat je mukotrpnog rada svih policijskih agencija, a koje su predvodili državni tužitelji Diana Kajmaković i Oleg Čavka.
Turkoviću i četvorici članova njegovog klana ukupno je izrečeno 119 godina zatvora. Diana Kajmaković od početka je bila meta fizičkih napada kriminalaca, no to je nijednom nije pokolebalo da slučaj privede samome kraju.

U ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” tužiteljica Kajmaković govori o povijesnoj presudi, kao jednoj od najznačajnijih do sada izrečenih na prostoru Balkana, ali i o najtežim trenucima koje je proživjela tijekom istrage i sudskog procesa protiv Turkovićeve grupe te značaju pravomoćne presude koja vraća povjerenje građana u pravosudni sustav.

- O značaju presude mogu reći s profesionalne i privatne strane. Privatno, konačno sam završila posao, našla smiraj zajedno s obiteljima, nadam se. A sa profesionalne strane mislim da smo pokazali i dokazali da Tužiteljstvo BiH radi uprkos kritikama koje su postojale posljednjih mjeseci i godina. Konačno smo vidjeli da smo ovaj dugogodišnji trud, a nije mala stvar da će u rujnu biti pet godina, okončali s ovakvom presudom, u pozitivnom smislu riječi.

Kakav je značaj presude s aspekta sigurnosti građana i države, odnosno kakvu poruku šalje po pitanju pravne sigurnosti. Da li izrečena presuda nešto mijenja u pogledu sigurnosne situacije?
- Nažalost, cijeli ovaj postupak bio je medijski popraćen. Kad kažem nažalost, kažem to s privatnog aspekta, a s profesionalnog meni je ovaj predmet bio kao i svaki drugi, možda malo više naporan, i sigurnosni trenutak je bio prisutan u mom i životu kolega koji su radili na ovom predmetu, ovoga tima i samog Tužiteljstva BiH.

Sigurnosna situacija u BiH je takva kakva je. To kada se usporedi s nekim parametrima, brojem stanovnika i drugim velikih gradovima, nema velike razlike, samo što u BiH mi nismo navikli na ovo što nam se događa svaki dan, s ovim vrstama kaznenih djela i to je malo uveličalo nesigurnost. Smatram da građani trebaju biti svjesni i sigurni da sve policijske agencije na razini cijele države rade, to vam mogu garantirati. Mogu reći i da Tužiteljstvo BiH, kao i tužitelji i suci ostalih tužiteljstava i sudova rade u skladu s Ustavom i zakonom te onim zbog čega su izabrani i zakletvu položili.

Postoje li još neki predmeti velikog značaja na kojima radite?
- Tijekom rada na predmetu “Turković i ostali” cijelo vrijeme radila sam i na mnogim drugim slučajevima, što se vidi, bile su pravomoćne presude, to je evidentno. Mi uvijek radimo.

Koji su to bili najteži trenuci za Vas tijekom istrage i suđenja u predmetu “Turković”?
- Tijekom istrage to je bio trenutak kad su oštećeni preuzimali leševe. To je bio jedan emotivni trenutak. Takva situacija me kao tužitelja, a smatram da sam sazrio tužitelj, svaki put iznova pogodi. To je bio jedan od trenutaka kada govorim o ljudskosti...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?