SREDIŠNJE IZBORNO POVJERENSTVO

Najpoželjniji je broj jedan, i to ne samo zbog simbolike

izbori
Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
31.07.2014.
u 09:04

SIP danas organizira ždrijeb za redoslijed stranaka na glasačkom listiću

Središnje izborno povjerenstvo BiH organizirat će danas u Sarajevu javno ždrijebanje kako bi se utvrdio redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću za opće izbore 2014. godine.

Broj ipak bitan

Za razliku od izbornih rezultata, u slučaju redosljeda na glasačkim listićima stranke i koalicije mogu se osloniti samo na sreću. Neke od njih tome i ne pridaju veliku važnost, ali teško je baš potpuno zanemariti značaj dobrog pozicioniranja na glasačkom listiću. Najpoželjniji je, svakako, broj jedan, jer to znači da će se ime stranke ili koalicije, kao i imena svih njenih kandidata naći na vrhu glasačkog listića. Ako se zna da se na glasačkim listićima zna naći i dvadesetak stranaka s po nekoliko desetaka kandidata, jasno je koliko pozicioniranje na samom listiću može biti važno za „vidljivost“ stranke i njenih kandidata.

Većina stranaka to neće priznati jer uvijek ističu kako se oslanjaju na kvalitetu svog programa i kandidata te dosadašnje rezultate. Ne žele priznati da stjecaj okolnosti, kao što je broj ili pozicija na glasačkom listiću igraju bilo kakvu ulogu u njihovim izbornim rezultatima.

Predstavnici na ždrijebu

Za svaku političku stranku, koaliciju, listu neovisnih kandidata i neovisnog kandidata ždrijebom se izvlači broj kako bi se odredio njihov redoslijed na glasačkom listiću. Broj dobiven ždrijebom koristi se za određenu političku stranku ili koaliciju za svaku razinu izbora za koju se ta politička stranka ili koalicija pojavljuje na glasačkom listiću. Drugim riječima, stranka koja dobije broj jedan, bit će na vrhu glasačkih listića za sve razine vlasti za koje se natječe.

Brojevi, odnosno redoslijed na glasačkim listićima, važan je i pri osmišljavanju predizborne kampanje. Stranke i koalicije u tim brojevima vole tražiti određenu simboliku i koristiti ju u kampanji. Tako će oni koji izvuku broj 5 vjerojatno govoriti da je to ocjena za odličan uspjeh, a oni s brojem 10 da je to tradicionalno najviša ocjena za kvalitetu.

Dosadašnja iskustva govore da su tek neke stranke slale svoje predstavnike na javno ždrijebanje pozicija na glasačkim listićima. U svakom slučaju, izvlačenje brojeva, odnosno utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata, preduvjet je za početak tiskanja glasačkih listića. Ždrijebanje je dio procedure koji se mora obaviti, a 31. srpnja krajnji je rok za to. Nakon potvrđivanja kandidacijskih listi bit će ispunjeni svi uvjeti za početak tiskanja glasačkih listića koji će se naći pred biračima 12. listopada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?