Predstavljen 'Bezdan' Josipa Mlakića

Najbolje stranice koje je Mlakić ispisao

21.03.2017.
u 10:00

U okviru obilježavanja Dana hrvatskog jezika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru predstavljen je novi roman Josipa Mlakića, jednog od najuspješnijih hrvatskih i bh. književnika.

Mlakićev “Bezdan” publici u mostarskom HNK predstavile su Perina Meić, profesorica s Filozofskog fakulteta u Mostaru, i Magdalena Blažević, književna kritičarka portala Dnevnik.ba.

Roman “Bezdan”, objavljen u nakladi zaprešićke Frakture, kroz tri poglavlja donosi priču o dva starija bračna para – jedan od njih po završetku Domovinskog rata vraća se u razoreno i napušteno selo, dok drugi par starijih gimnazijskih profesora pokušava živjeti uobičajeno unatoč činjenici da supruga profesora hrvatskog jezika i književnosti obolijeva od Alzheimerove bolesti. On je poslužio i kao scenarij za film “Imena višnje” Branka Schmidta. Treći dio romana je zbirka od 24 pjesme – nježni poetski uradak kroz koji spoznajemo život.

“Roman je zanimljiv i po svom žanrovskom statusu, a činjenica da u sebi objedinjuje prozu, poeziju, te vizualne fragmente, govori o intermedijalnom potencijalu Mlakićeva rukopisa. Koncipiran je na zanimljivoj ideji metafore kao polja u kojemu se preoblikuju naša iskustva s riječima i njihovim značenjima”, kazala je Meić.

Književnik i profesor Nebojša Lujanović za Dnevnik.ba ističe kako dojam fizički opipljive mučnine može stvoriti samo vrhunski književnik kakav je Mlakić.

“Novi roman zatvara se u mučnu intimnu priču prošaranu bolešću i starošću. Mučnina koju je opisao u prvom dijelu knjige pod nazivom ‘Imena višnje’ možda su najbolje stranice koje je Mlakić ispisao do sada, mučnina je gotovo fizički opipljiva. Taj dojam može postići samo vrhunska književnost”, rekao je Lujanović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije