Tužiteljstvo BiH

Najavljeno ispitivanje 30 svjedoka protiv Nasera Orića

naser orić
25.11.2015.
u 06:30

Tužitelj Janjić naveo je da će mu za ispitivanje svjedoka biti potreban 21 dan, dok će izvođenje 63 materijalna dokaza obaviti za jedan dan

Tužiteljstvo BiH najavilo je ispitivanje 30 svjedoka u predmetu protiv ratnog zapovjednika Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i njegova suborca Sabahudina Muhića, koji su optuženi za zločin nad srpskim zarobljenicima 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

Na statusnoj konferenciji, koja je održana jučer u Sudu BiH, tužitelj Miroslav Janjić naveo je da će mu za ispitivanje svjedoka, među kojima će biti i jedan zaštićeni svjedok, biti potreban 21 dan, dok će izvođenje 63 materijalna dokaza obaviti za jedan dan. Tužiteljstvo je odustalo od saslušanja Samira Avdića jer mu je obrana dostavila zvučnu snimku u kojoj Avdić govori Oriću da će svjedočiti u njegovu korist ako mu on pomogne da se iz Srbije, gdje je u zatočeništvu, vrati u BiH.

Orićeva braniteljica Lejla Čović ranije je obavijestila Sud i Tužiteljstvo da su 9. studenog podnijeli podnesak Haaškom sudu od kojeg su zatražili da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihova branjenika. Branitelji su zatražili da predsjednik Haaškog suda imenuje posebno vijeće koje će narediti Sudu BiH da "trajno obustavi postupak protiv Nasera Orića" s obzirom na to da je 2008. u Haagu već pravomoćno oslobođen krivnje za ratne zločine počinjene na području Srebrenice.

Čović je rekla da su od haaškog tužiteljstva dobili odgovor da se protive ovom podnesku, na koji će se obrana izjasniti, nakon čega će pričekati konačnu odluku Haaškog suda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije