Discovery Channel

Najavljena najveća svjetska televizijska premijera ikad - s filmom Racing Extinction

film
Foto: VL FOTO
1/2
26.11.2015.
u 13:46

Film će se prikazati širom svijeta, u 220 zemalja i teritorija, na isti dan u srijedu 2.12.2015. – u svakoj zemlji u prime time terminu. Kod nas će se prikazati u 21.00. Potencijalni doseg je 2,7 milijardi ljudi. 

Sjećate li se dokumentarnog filma Zaljev (The Cove) iz 2009. godine?. 
Richard O’Barry, vodeći svjetski dreser delfina, a koji je radio na popularnom filmu Flipper, sa ekipom aktivista, filmaša i ronioca odlučio je tada prodrijeti u 'zabranjeni' japanski zaljev i razotkriti mračne tajne, gdje se uz podršku vlasti redovito love i ubijaju delfini i kitovi. Morske vode u tom kraju kriju još mračnih tajni - more je onečišćeno brojnim otpadom, a uginuli delfini i kitovi iskorištavaju se za prehranu, iako su i sami zagađeni. Dokumentarac je imao odlike špijunskog trilera, a osim Oscara, osvojio je više od 50 nagrada na važnim svjetskim festivalima. 

Tajnu akciju snimao je redatelj Louie Psihoyos. Ovaj put Oscarom nagrađeni redatelj Louie Psihoyos okuplja tim umjetnika i aktivista na novom tajnom zadatku, s ciljem otkrivanja skrivenog svijeta ugroženih vrsta i njihovoj zaštiti od masovnog izumiranja. Obilazeći cijeli svijet uspješno se infiltrirao na neka od najopasnijih crnih tržišta, te je uz korištenje visoke tehnologije dokumentirao vezu između emisije ugljičnog dioksida i izumiranja vrsta. NA RUBU IZUMIRANJA otkriva zapanjujuće, nikad viđene snimke koje uistinu mijenjaju način na koji vidimo svijet.  Znanstvenici predviđaju kako će prisustvo čovječanstva na planeti uzrokovati gubitak 50% svih vrsta do kraja stoljeća. Nakon petog izumiranja koje je označilo izumiranje dinosaura, oni vjeruju kako smo ušli u šesto doba izumiranja u povijesti Zemlje. Naše doba zove se Anthropocene, ili "Doba čovjeka" (eng. "Age of Man", jer dokazi pokazuju kako je čovječanstvo izazvalo kataklizmičke promjene okoliša i životinjskog svijeta u cijelome svijetu. Ipak, mi smo jedini koji možemo zaustaviti promjenu koju smo stvorili. 

Društvo za zaštitu oceana (eng. The Oceanic Preservation Society, OPS), grupa koja je stvarala Oscarom nagrađen film Zaljev, vratila se s novim revolucionarnim dokumentarnim filmom NA RUBU IZUMIRANJA. Uz nove inovatore koji su se pridružili timu, OPS prenosi priče o hiljadama vrsta koje se nalaze na samom rubu života.  Ova skupina strastvenih aktivista ima zadatak iznijeti dvije glavne prijetnje ugroženih divljih vrsta širom svijeta. Prvi dolazi iz međunarodne trgovine divljim životinjama, te lažnim lijekovima i tonicima koji se prodaju u javnosti na račun stvorenja koji su živjeli na ovom planetu milijunima godina. Druga prijetnja je svuda oko nas. To je skriveni svijet emisije ugljika i zakiseljenih oceana, a koji su nespojivi s postojećim životinjskim svijetom. To je svijet, otkriven uz pomoć najsuvremenije fotografske tehnologije, koji naftne i plinske kompanije ne žele da vidimo. 

Direktor Louie Psihoyos kreće u ambicioznu misiju, kako bi jasno i vješto stavio u fokus naš utjecaj na planeti, istovremeno nas nadahnjujući da prigrlimo rješenja koja će osigurati uspješan i raznoliki svijet za buduće generacije.

- Kao dijete dostavljao sam novine za Dubuque Telegraph Herald, te sam u dobi od 17 godina dobio priliku izrađivati slike u njihovom odjelu za fotografije. U 20-tim godinama sam postao fotograf za National Geographic. Sada se nalazim u utrci, uz ostale ekologe, kako bi spasili planet koji gubi brojne vrste - brzinom koja nije zabilježena od kometa koji je pogodio Zemlju prije 65 milijuna godina. Film još uvijek može biti najmoćnije oružje na svijetu - oružje za masovnu izgradnju. Moj je cilj radikalno promijeniti način na koji ljudi doživljavaju dokumentarni film, snimajući ga na zabavan način uz pomoć narativne filmske konvencije. U našem novom filmu NA RUBU IZUMIRANJA smo koristili najkvalitetnije proizvodne vrijednosti i kolektiv aktivista za zaštitu okoliša, a sve to s ciljem podizanja svijesti po tom pitanju. Ovim projektom se želim pozabaviti najvažnijim problemom s kojim se svijet ikada suočio, gubitkom biološke raznolikosti epskih razmjera. Kombinirajući uvjerljiv film i revolucionarnu aktivacijsku kampanju, želimo stvoriti pokret za promjene, kazao je direktor Louie Psihoyos 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije