Širokobriježanin Skoko

Nagrada u Beogradu dobar je poticaj za daljnji rad

skoko
Foto: Ivan Kraljević
25.11.2014.
u 10:23

Nikolina Ljuboja i Ivan Skoko nagrađeni na beogradskom FIST-u

Autorska diplomska predstava Nikoline Ljuboje i Ivana Skoke s mostarskog Univerziteta ‘O ljubavi’, rađena pod mentorskom palicom prof. Ferida Karajice, gostovala je na Internacionalnom studentskom festivalu FIST u Beogradu. Tročlani žiri spomenutog festivala u sastavu Paolo Giorgio, Igor Vuk Torbica i Tiffany Joy Ross (a.k.a Constance A. Dunn) je mladim glumcima, koje smo nedavno imali priliku gledati u Širokom Brijegu i Mostaru, dodijelio nagradu za najbolju glumu.

Ohrabrujuće iskustvo

- Ova nagrada mi znači puno, najviše zbog činjenice što dolazi s festivala u Beogradu koji je jedan od najcjenjenijih u regiji. Samim time što je konkurencija bila jako velika, dobiti nagradu za glumu bila je izuzetna čast, rekao je mladi širokobriješki glumac Ivan Skoko u izjavi za ABCportal.

Dobiti nagradu za glumački rad po samom izlasku iz škole svakako je dobar poticaj za svakog mladog glumca i svojevrstan vjetar u leđa, a to posebno ističe Ivanova kolegica Nikolina koju posebno veseli to što su upravo svoju prvu nagradu dobili u konkurenciji najvažnijih europskih akademija.

- Kako stoji i u nazivu, FIST je festival međunarodnog karaktera, što znači da smo snage odmjeravali s mladim glumcima iz cijele Europe, a to cijeloj stvari daje još slađi okus. Stati rame uz rame s predstavama nekih od najvažnijih europskih akademija i uspješno im parirati, iskustvo je koje glumca s naših prostora neminovno ohrabruje, kaže Nikolina Ljuboja za ABC portal i dodaje kako je bilo doista sjajno igrati pred beogradskom publikom i na domaćem terenu njihova mentora.

“Energična i duhovita predstava “O ljubavi”, djelo redatelja Ferida Karajice, bavi se najčešćom, ali i najkompliciranijom temom koja je poznata ljudskom društvu i samom pojedincu - ljubavlju. Glumci Ivan Skoko i Nikolina Ljuboja igraju različite ljubavne parove. Njihove životne priče protežu se kroz različite vremenske epohe i kazališne žanrove. Ovakav spoj prošlosti i sadašnjosti omogućuje svakom pojedincu, poglavito publici, da se poistovjeti s junacima i ozračjem. Nitko zato nije iz dvorane izišao ravnodušan. Priča je ovo o dvoje sasvim običnih i sasvim prosječnih ljudi koji su nam svima nalik po tome što se, ni krivi ni dužni, moraju nositi sa slastima i mukama zaljubljenosti.

Predstava je kratka i efektna. Teško je o njoj pisati, a ne prepričavati je.

Možda je tako jer je naglasak stavljen na pokret isto koliko i na govornu radnju, a opet je pokret, ono što je, barem na nas, ostavilo najjači dojam. Potpuno iznenađujući trenutak je razbijanje četvrtog zida i stvaranje kontakta s publikom. Pokretom i glasom, opet se priča o toj velikoj temi: ljubavi. Sada iz druge perspektive. Perspektive stvarnih života. Iz perspektive građanina.

Odlično uklopljeno, duhovito i jasno. Univerzalnost i važnost ove koreodrame vidimo u postavljanju esencijalnog pitanja: “Što je ljubav za čovjeka kao individuu?”. “Ljubav je, u stvari, laboratorijski eksperiment ispričan kazališnim jezikom. To je teatarski eksperiment (u pozitivnom pogledu) razdvojen u četiri različite epruvete gdje se svaka potpuno drugačije tretira, ali zadivljujuće dobivamo jedinstven rezultat koji nam govori da je ljubav univerzalno osjećanje koje svatko ipak ‘pronalazi’ i doživljava isključivo osobno”, pišu u svome osvrtu Andrija Ilić i Dejan Prčić

Slijedi Sarajevo

Sljedeća izvedba predstave “O ljubavi” će biti uprizorena 16. prosinca u sklopu festivala Dani komedije: “Nasmij se svijete” u organizaciji umjetničke grupe Satya u amfiteatru Doma mladih Skenderija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije