EUROPSKI PARLAMENT:

Nagrada Saharov seksualnim robinjama ISIL-a

nasilje
27.10.2016.
u 17:08

Dvije pripadnice kurdske sekte Jazidi sa sjevera Iraka i Sirije koje su preživjele seksulano nasilje džihadista Islamske države dobitnice su ovogodišnje nagrade Saharov za ljudska prava koju dodjeljuje Europski parlament, objavila je Federalna televizija.

Nadia Murad Basee Taha i Lamiya Aji Bashar preživjele su seksualno porobljavanje Islamske države, te su postale glasnogovornice za žene pogođene u kampanji seksualnog nasilja. Javno se zalažu za Yazidi zajednicu u Iraku, vjersku manjinu koja je bila predmet genocidne kampanje terorista Islamske države.

ISIL je 3. kolovoza 2014. zaklao sve muškarce u selu Kocho, rodnom mjestu Nadie i Lamije. Nakon masakra žene i djeca su porobljeni: sve mlađe žene, uključujući Aji Bashar, Murad i njihove sestre su otete, kupovane i prodavane nekoliko puta i korištene kao seksualno roblje. Tijekom masakra u Kochu Murad je izgubila šestero braće i majku, koja je ubijena zajedno s još 80 starijih žena za koje se smatralo da nemaju seksualnu vrijednost. Aji Bashar je također korištena kao seksualna robinja, zajedno sa svojih šest sestara. Pet puta je prodavana među džihadistima i primoravana da pravi bombe i samoubilačke prsluke u Mosulu nakon što su militanti ubili njenu braću i oca.

U studenom 2014. Murad je uspjela pobjeći uz pomoć susjedne obitelji koja ju je prokrijumčarila iz zone koju je kontrolirao ISIL dopuštajući joj da se pridruži izbjegličkom kampu u sjevernom Iraku, a zatim u Njemačkoj. Godinu kasnije, u prosincu 2015. Murad se obratila Vijeću sigurnosti UN-a o trgovini ljudima, te održala snažan govor o svom iskustvu. U rujnu 2016. postala je prva veleposlanica dobre volje Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC). Mjesec dana kasnije Vijeće Europe je nagrađuje Havelovom nagradom za ljudska prava.

Ali Bashar je pokušala pobjeći nekoliko puta prije konačnog bijega u travnju, uz pomoć njene obitelji koja je platila krijumčare. Na putu preko kurdske granice eksplodirala je mina koja je ubila dva muškarca, a nju povrijedila i ostavila gotovo slijepu. Srećom, uspjela je pobjeći, a na kraju je poslana na liječenje u Njemačku, gdje se ponovo sastala sa svojom obitelji. Nakon oporavka bila je aktivna u podizanju svijesti o nesreći naroda Yazidi, a i dalje traži pomoć za žene i djecu koji su bili žrtve porobljavanja i zločina ISIL-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?