Predstavljeni rezultati istraživanja

Nacionalni park Sutjeska - mrtvi kapital ili laboratorij u prirodi?

Nacionalni park Sutjeska
28.12.2015.
u 20:11

Glavni cilj istraživanja je bio osigurati jaču argumentaciju koja bi potvrdila tvrdnje o važnosti očuvanja najstarijeg nacionalnog parka u BiH, kazala je Miljević

Centar za životnu sredinu predstavio je publikaciju, kratki film i fotografije pod nazivom ''Nacionalni park Sutjeska - mrtvi kapital ili laboratorij u prirodi'', koji predstavljaju rezultate znanstvenog istraživanja kanjona rijeka Sutjeska i Hrčavka, realiziranog ovog ljeta.

''Glavni cilj istraživanja je bio osigurati jaču argumentaciju koja bi potvrdila naše tvrdnje o važnosti očuvanja najstarijeg nacionalnog parka u BiH i potencijalnom utjecaju izgradnje i rada ovih hidroelektrana na živi svijet'', kazala je u ime Centra za životnu sredinu Iva Miljević, javlja Fena. 

Iz tog centra naglašavaju da neće dozvoliti izgradnju hidroelektrana, ni pod kakvim uvjetima.

Biljne i životinjske vrste tih rijeka, kažu, moraju ostati sačuvane, a ljudima koji žive na tom području treba omogućiti takvo razvijanje lokalne zajednice koje neće ugroziti jedinstvenu prirodu Parka.

U sklopu kampanje ''Bitka za Sutjesku'' Centar za životnu sredinu se četvrtu godinu bori protiv planirane izgradnje pet hidroelektrana na rijekama Sutjeska i Hrčavka koje bi imale znatan negativan utjecaj na živi svijet, što je ovim istraživanjem i potvrđeno, istaknuli su u priopćenju.

Istraživanje su financijski podržali švicarska organizacija Pro Natura/Friends of the Earth Switzerland i ETNAR projekt financiran od Europske unije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije