Dan žalosti u FBiH

Na zgradi Elektroprivrede stoji natpis "ubojice"

rudnik
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
08.09.2014.
u 08:27

Upravo su iz Elektroprivrede BiH trebali ulagati veći novac za bolju tehnološku opremljenost rudnika

Četvrti dan od nesreće, akcija izvlačenja i posljednjeg petog smrtno stradalog rudara organizirana je jučer iz jame Raspotočje Rudnika mrkog ugljena kod Zenice. Radi se o tijelu Fejze Isakovića. Tugom shrvana supruga Ajla tvrdi kako su je kolege rudari do posljednjeg trenutka uvjeravali da je Fejzo živ. “Govorili su mi kako su ga čuli, kako je navodno uspio doći do rudara, ali sve to nije bila istina”, priča uplakana supruga. Javnost je posebno šokirala fotografija njihove kćeri Medine, koja ide u sedmi razred osnovne škole, koja je cijelu noć ispred rudnika suznih očekuju čekala izlazak svog oca. “Ne znamo kako će njegova kći Medina sve ovo podnijeti. Još je mala za ovoliku bol”, kazao je jedan od Fejzinih rođaka za “Avaz”.

Danas Dan žalosti

Zajednički ispraćaj poginulih rudara bit će održan danas na platou Kamberovića polje u središtu Zenice s početkom u 14 sati. Nakon toga pojedinačni ukopi obavit će se na mjesnim grobljima Vrselje, Ponirak, Poratje i Prašnice. Na području općine Zenica proglašena je dvodnevna žalost 7. i 8.rujna, zastave su u gradu, kao i na institucijama, spuštene na pola koplja. Preživjeli rudari opisali su potanko što se dogodilo u jami kad je lagani potres u četvrtak oko 16 sati pokrenuo gorski udar. Četvorica rudara umrla su po njihovim tvrdnjama od metana, dok su se na petog rudara obrušili kamenje, zemlja, ugljen... Zbog tragedije koja se dogodila u rudniku Raspotočje, traži se pokretanje službene istrage jer ovo nije prva nesreća u ovom rudniku u posljednjih nekoliko godina.

Krivci za nesreće

Razočarani rudari tvrde da nitko neće ni ovaj put odgovarati za smrt rudara jer će inspektori prebaciti sve na višu prirodnu silu, potres i gorski udar. Uvjeti za rad u ovom, ali i ostalim rudnicima su katastrofalni. Na zgradi Elektroprivrede BiH u Zenici napisan je grafit “Ubojice” jer su upravo iz Elektroprivrede BiH trebali ulagati veći novac za bolju tehnološku opremljenost rudnika. Bivši rudarski inspektor Ćamil Zaimović tvrdi kako su nesreće posebno postale česte u rudnicima koji su pod okriljem Elektroprivrede. “Ne kupuju se osnovni zaštitni uređaji koji ljudima trebaju na terenu pa se u većini slučajeva nesreće zataškavaju”, tvrdi on. Na pitanje novinara Al Jazeere zašto se zataškavaju nesreće, on odgovara da je problem kadar. “Kvalitetni inženjeri su zapostavljeni iako ih ima dosta u rudnicima. Oni su distancirani, a postavljeni su poslušni politički kadrovi koji nisu sposobni ni kvalificirani za taj posao”, tvrdi Zaimović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije