NEZAPOSLENOST

Na vratima zavoda svakog dana pojavi se 37 novih osoba

nezaposleni
Foto: ilustracija
22.03.2014.
u 06:48

Lista se svakodnevno širi i iz Udruge nezaposlenih u BiH tvrde kako je danas bez posla oko 560.000 ljudi

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, u prošloj godini se svakog dana na vratima zavoda za zapošljavanje u BiH pojavljivalo novih 37 osoba čija su se imena dodavala već postojećem popisu koji se na kraju godine zaustavio na broju 535.672 osobe. No, tu nije kraj, loš poslovni ambijent u BiH samo jedan je od uzroka što je i tijekom siječnja, veljače i ožujka zabilježen porast nezaposlenosti. Lista se svakodnevno širi i iz Udruge nezaposlenih u BiH tvrde kako je danas bez posla oko 560.000 ljudi. Dok se s evidencija odjavi oko 20.000 ljudi, a prijavi novih 50.000 osoba.

Tri karakteristike

Za razliku od listi čekanja u ostatku svijeta, bosanskohercegovačku listu karakteriziraju tri nevjerojatne osobine: u armiji građana koji u BiH traže posao ima i onih koji su na evidenciji i po 20 godina, mladi ljudi čine više od trećine svih nezaposlenih u BiH, a primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom.

Evidencije pokazuju kako je danas 75.000 građana BiH nezaposleno već deset ili više godina. Jedna sugovornica tvrdi da je na zavodu 31 godinu, a da je za više od tri desetljeća nitko nije ni pozvao na razgovor u vezi posla, a kamoli ponudio posao. Naravno, ona je svakih 60 dana dolazila na zavod kako bi se prijavila, jer bi u protivnom bila brisana iz evidencije.

BiH bilježi rekordnu nezaposlenost osoba mlađih od 30 godina, i to čak 60 posto! Mnogo mladih napušta zemlju u potrazi za poslom, a najviše idu u razvijenije zemlje Europe. Ne biraju posao - rade na prekooceanskim brodovima, u zrakoplovnim kompanijama, kao zavarivači, građevinari...

Isto tako, primjetno je kako je na popisima nezaposlenih sve više i onih s fakultetskom diplomom, magisterijem i doktoratom. U BiH je u prosincu 2013. registrirano 39.547 nezaposlenih osoba s visokom školskom spremom, podaci su Agencije za statistiku BiH. U ovu brojku su uključeni i doktori znanosti i magistri. Samo tijekom prošle godine njihov broj povećan je za šest tisuća osoba.

Sve više s diplomom

Dok je na kraju srpnja 2012. godine među nezaposlenima bilo 32.265 osoba s visokim obrazovanjem, do kraja srpnja prošle godine taj se broj povećao za 6569, na 38.834 nezaposlenih visoko obrazovanih građana kojima očigledno ni sveučilišna diploma nije dovoljna da nađu posao. Dodatan razlog za zabrinutost je da broj nezaposlenih sa sveučilišnom diplomom raste sve brže. Udio ženske populacije u registriranim nezaposlenim osobama iznosi 50,5%, a stopa nezaposlenosti dostiže rekordnih 44,5%.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?