Crveni križ

Na usluzi su slabima, kao i siromašnima

29.03.2017.
u 10:00

Crveni križ je najstarija humanitarna nevladina organizacija koja pomaže ljudima u različitim prigodama kada su ugroženi, djeluje na zdravstveno-socijalnoj zaštiti i na zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva. Općinski križ Ljubuški već nekoliko desetljeća djeluje i postiže dobre rezultate u svojoj sredini. U prošloj godini provedeno je više različitih aktivnosti i akcija, a jedna od njih su redovite akcije dragovoljnog darivanja krvi. U 2016. godini, u suradnji s Tranfuzijskim centrom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, organizirano je osam akcija i prikupljeno je 327 doza tekućine koja život znači. Od 2007. godine pri ljubuškom Crvenom križu djeluje Klub dragovoljnih darivatelja krvi. Jako važna aktivnost je prikupljanje humanitarne pomoći i podjela iste korisnicima. Prikupljali su i dijelili invalidska pomagala - invalidska kolica, štake i štapove.

Od Međunarodne misije bez granica u prošloj godini dobili su značajnu pomoć: 6 ormara, 6 madraca, dvostruki madrac, 32 paketa pasti za zube, 20 komada sredstva za čišćenje, 35 paketića pelena za bebe, 2 paketa cipelica za bebe, 14 pari gumenih čizama, 2 ležaja, 4 fotelje, 4 paketa korištene odjeće, paket majica, paket školskog pribora, 17 paketića higijenskih uložaka za žene, 20 litara šampona za kosu, 7 paketa deterdženta za rublje, 15 obiteljskih paketa hrane, paket lopti, paket igrački, set za engleski jezik te vlažne maramice, odjeću i pokrivače za bebe, čarape, gumene čizme, košulje... Od Crvenog križa FBiH dobili su 450 komada pelena za odrasle.

- Svaka naša intervencija u materijalnoj pomoći, tj. hrani, traži određena materijalna sredstva. Dopisima se obraćamo našim poduzećima da nam pruže pomoć i uvijek ima ljudi koji su spremni pomoći, na čemu smo im jako veoma zahvalni. Primjerice, jedna osoba darovala je grijalicu za jednu obitelj. Prikupljenu pomoć dostavljaju naši djelatnici korisnicima pomoći, ističu u Crvenom križu Ljubuški.

U protekloj godini, u suradnji s HT-om Mostar, upriličili su dvije akcije humanitarnog telefona i pomogli u prikupljanju pomoći za transplantaciju rožnice Jelene Ilić. Već više godina za božićne i novogodišnje blagdane pomažu u prikupljanju hrane i kućnih potrepština za siromašne. S trgovačkom tvrtkom “Planinić” za protekli Božić organizirali su akciju u kojoj su u njihovoj trgovini postavili košare u koje su građani stavljali kupljene namirnice. Vijeće učenika ljubuške Gimnazije prikupilo je 17 paketa hrane i higijenskih potrepština, a toj akciji priključili su se i građani koji su darovali odjeću za djecu i odrasle. Prošle godine organizirana su natjecanja iz pružanja prve pomoći u kojima su se natjecale tri osnovne i četiri srednje škole iz ZH županije. Redovito se održavaju tradicionalne akcije - Tjedan Crvenog križa i Tjedan borbe protiv TBC-a, kao i izobrazba i obuka vozača iz poznavanja i pružanja prve pomoći. To se radi u suradnji s Domom zdravlja Ljubuški, a u prošloj godini obučeno je 385 vozača. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije