Ministar obrane Ukrajine tvrdi da je Ukrajina u ratu s Rusijom

"Veliki rat stigao je pred naš prag, kakav Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata"

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
01.09.2014.
u 17:53

Valerij Geletej izjavio je da je na pomolu rat u kakvom se poginuli neće mjeriti u stotinama, već u desecima tisuća poginulih

Dok se krvavi sukob u Ukrajini zahuktava, tamošnji ministar obrane Valerij Geletej upozorio je da je na pomolu "veliki rat" s Rusijom u kojem bi mogle poginuti desetine tisuća ljudi.

- Veliki rat stigao je pred naš prag, kakav Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata. Na nesreću, gubici u takvom ratu neće se mjeriti stotinama, već tisućama i desecima tisuća poginulih - napisao je Geletej na svom Facebooku.

Također je za potvrdio kako u Donjecku i Luganjsku ima ruskih vojnika te da je "Ukrajina u ratu s Rusijom".

Ukrajinske snage povukle su se iz zračne luke u Lugansku nakon cjelonoćne borbe s proruskim pobunjenicima.

Dogodilo se to nakon što je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov pozvao pregovarače na sastanak u bjeloruskom Minsku na "trenutačni prekid vatre", javlja BBC. Kazao je da je Rusija za mirno rješenje krize ta da neće vojno intervenirati na ukrajinskom tlu.

Vojni izvori u Ukrajini tvrde da je ruska vojska prisutna i u drugim dijelovima zemlje uključujući Donjeck te da im veliku pomoć u naoružanju šalje Moskva.

Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko ponovo je danas prozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina za ''direktnu i otvorenu agresiju'' na istoku zemlje.

Putin je pak oštre optužbe usmjerio na Bruxelles. Optužio je Europsku uniju da zatvara oči i ne želi vidjeti da ukrajinska vojska ubija civile. Kazao je da proruski pobunjenici pokušavaju potisnuti ukrajinsku vojsku s pozicija na kojima drži civile na nišanu. Optužio je Kijev da ne želi izravno pregovarati s istokom države.

Ruski lider komentirao je i moguće uvođenje dodatnih sankcija Rusiji. Kazao je da se nada kako će na Zapadu prevladati ''zdrav razum''.

– Nadam se da će prevladati zdrav razum i da ćemo poslovati na zdrav, moderan način – izvijestio je Interfax, a prenio Reuters.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rosa
18:20 01.09.2014.

Poslovanje na moderan način, po mišljenju "velikog vođe" Putina je za trećinu Ukrajine ja ću Europi isporučivati plin. Putinu treba što prije stati na put.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?