Zdravstvo

Na području HNŽ-a još uvijek nema gripe

gripa
04.02.2016.
u 14:27

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Eniz Čolaković izjavio je u četvrtak za Fenu kako u toj županiji nije zabilježen, odnosno prijavljen ni jedan slučaj gripe.

S druge, pak, strane u mjesecu siječnju zabilježeno je da su 164 osobe oboljele od akutno-respiratornih infekcije te 27 osoba oboljelih od bolesti sličnih gripi. Najveći broj osoba s tim infekcijama dolazi iz općine Konjic.

- Pratimo epidemiološku situaciju u Županiji i ako se pojave slučajevi gripe izazvani bilo kojim virusima javnost će biti pravodobno informirana, rekao je Čolaković. 

Što se tiče virusa "Zika", direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a istaknuo je kako u Federaciji BiH do sada nije bilo zabilježenih slučajeva izazvanih takvom infekcijom.  

Po njegovim riječima, bolest se prenosi ugrizom zaraženog komarca, a virus uglavnom cirkulira u Africi, Americi, Aziji i Pacifiku. Što se tiče Europe on je do sad zabilježen samo u nekoliko slučajeva i to kod onih ljudi koji se većinom boravili u tim zahvaćenim područjima.  

Čolaković je istaknuo kako zimi nema tigrastih komaraca te je rizik od širenja te infekcije vrlo nizak, no nije isključio mogućnost pojavljivanja tih komaraca. Ponovio je kako trenutno nema razloga za zabrinutost građana jer zavodi stalno pratite epidemiološku situaciju i postupaju po svojim nadležnostima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije