Nova Vlada FBiH Pred novim federalnim ministrima brojne zadaće

Na početku mandata najviše posla za Lasića, Miličević i Bukvarevića

Vlada FBiH
Foto: VL FOTO
03.04.2015.
u 09:55

Značajni zadaci čekaju i ministre unutarnjih poslova, zdravstva, okoliša i turizma, izbjeglica...

Pred novom federalnom Vladom mnogo je zajedničkih zadataka, ali u svakom resoru postoje prioritetni poslovi kojima će se svaki od ministara morati intenzivnije baviti.

Rebalans proračuna

“Vruć krumpir” svakako je u rukama ministrice financija Jelke Miličević koja će sasvim sigurno već prvih radnih dana krenuti u pripremu rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Nova ministrica, kao ni Vlada u cjelini nisu imali vremena ozbiljnije intervenirati u prijedlog proračuna koji je izradila bivša vlada, tako da je rebalans neminovnost. Puno posla čeka i ministra prometa i veza Denisa Lasića, jer su u ovom resoru neki od ključnih infrastrukturnih projekata za Federaciju, poput nastavka izgradnje koridora Vc, ali i uopće cestogradnja u ovom entitetu. Naslijedio je Lasić i problem Željeznica Federacije te vječitog “gubitaša” BH Ailrlines. Naravno, ne treba zaboraviti možda i gorući problem u resoru prometa i veza, a to je stanje u telekom operaterima, posebice HT Eronetu.

Naslijeđeni problemi čekaju i novog ministra branitelja Salku Bukvarevića koji ima nezahvalnu zadaću popraviti sve ono što je njegov prethodnik Zukan Helez napravio u četiri godine ministarskog mandata. Branitelji, a posebno oni iz HVO-a, očekuju da se prekine sa selektivnom revizijom i da se vrate prava oštećenim braniteljima. Pogreške prethodnika morat će ispravljati i novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić. Kaos u oblasti poticaja za poljoprivrednu proizvodnju teško će biti ispraviti odmah, jer je bivši ministar već usmjerio značajan iznos ovogodišnjih sredstava za poticaje.

Problemi rudarstva

Nezavidnu situaciju u svojim resorima zatječu i ministar industrije, energetike i rudarstva Reuf Bajrović i ministar rada i socijalne skrbi Milan Mandilović. Problemi u rudarstvu i velikim industrijskim poduzećima, nerealizirani energetski projekti i nedomaćinsko upravljanje u elektroprivredama, prioritetni su problemi ministra Bajrovića, dok ministra Mandilovića čeka reforma socijalnog sustava.

Većina ostalih federalnih ministara ima nešto lagodniju situaciju, ali to ne znači da se neće suočiti s ozbiljni m problemima. Takav je slučaj s ministricama obrazovanja i kulture Elvirom Dilberović i Zorom Dujmović, čija će ministarstva zbog svoje sporne ustavne uloge sigurno pretrpjeti značajne promjene u predstojećem razdoblju. Značajni zadaci čekaju i ministre unutarnjih poslova, zdravstva, okoliša i turizma, izbjeglica, prostornog uređenja, pravosuđa, trgovine i poduzetništva i obrta.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
12:43 03.04.2015.

Baš će ih Salko vratiti na spisak branitelja /HDZ će kao i uvjek ispuniti obećanja/, a da ipak vi to zatražite od ministra kulture on će imati dovoljno vremena da to sve provjeri, kulturom se sigurno neće baviti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?