mostar

Na Mostarski sajam dolazi zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine

Na Mostarski sajam
29.03.2017.
u 09:30

Zamjenik ministra poljoprivrede Narodne Republike Kine Qu Dongyu predvodit će delegaciju ove države na 20. Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2017. koji će se održati od 4. do 8. travnja.

Zamjenik ministra imat će niz bilateralnih i multilateralnih susreta u okviru mehanizma „16+1“ s ciljem unapređenja suradnje u oblasti trgovine poljoprivrednim proizvodima, konkretizacije investicija u sektor poljoprivrede, kao i poljoprivrednih oprema i mašinerija.  

Kineska strana, doznaje Fena, ove će godine održati istu dinamiku sudjelovanja kao na prošlogodišnjem Sajmu. Više od 400 kvadratnih metara izložbenog prostora već je iznajmljeno, a u Mostaru se očekuje prisutstvo visokih delegacija svjetski renomiranih kineskih preduzeća, kao što su telekomunikacioni giganti Huawei i Zhong Xing Telecommunication – ZTE, proizvođač bijele tehnike Gree Elecrtic i svjetski vodeći proizvođač građevinskih i rudarskih mašina LiuGong.

U okviru Mostarskog sajma bit će održan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina „16+1“. Mehanizam „16+1“ pokrenule su 2012. godine vlasti NR Kine zajedno sa vlastima 16 država Centralne i Istočne Europe, uključujući i BiH, a s ciljem poboljšanja bilateralnih i multilateralnih projekata. Ideja o ovom događaju u okviru Sajma nastala je na prošlogodišnjem Summitu u glavnom gradu Letonije, Rigi.

Pored delegacija iz NR Kine i države domaćina, Sajmu poljoprivrednih proizvoda i vina 16+1 prisustvovat će i delegacije iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Bugarske i Slovenije. S kineske strane u Mostar dolaze delegacije nekoliko vinarija, ali i proizvođač jedne od najčudotvornijih biljaka na svijetu, goji bobica, iz Autononomnog regiona Ningxia.

Pokrovitelj Sajma vina i poljoprivrednih proizvoda „16+1“, u okviru Mostarskog sajma je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO). Prvog dana sajma, 4. travnja, održat će se Okrugli stol „Vina i poljoprivredni proizvodi zemalja 16+1“, dok se idućeg dana održava Poslovni forum „Kina+16“. Organizatori događaja su MVTEO, Asocijacija za promociju poljoprivredne suradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe (APACCCEEC) i Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH), a na skupu sudjeluju i predstavnici Udruženja „Bosansko-kinesko prijateljstvo“.

Okrugli sto na temu „Vina i poljoprivrednih proizvoda zemalja 16+1” uključuje prezentacije i diskusiju o industriji vina u BiH i zemljama Centralne i Istočne Europe (CEEC), uvoznim i izvoznim propisima, te mogućnostima izvoza vina iz ovih zemalja u Kinu. Poslovni forum sastoji iz dvije tematske cjeline: Projekat “16+1 Logistički hub e-trgovine” u Kini i zemljama CEEC-a i Projekat “16+1 Demonstracija modernog poljoprivrednog parka” u Kini i zemljama CEEC-a.  

Ovo je prvi put da se jedan sajam u okviru mehanizma „16+1“ odvija u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije