Zločin u Bugojnu

Na groblju mučili zarobljenike pa dobili 13 godina

19.12.2016.
u 08:00

Županijski sud u Novom Travniku nepravomoćno je osudio Muhku Velagića na sedam, a Safeta Velagića na šest godina zatvora zbog ratnog zločina nad zarobljenicima krajem srpnja 1993. na području Bugojna, piše Večernji list BiH. Prema optužnici, nakon žestokih sukoba Armije BiH i HVO-a, zlostavljali su zarobljene Hrvate i na muslimanskom groblju Crnići nadomak Bugojna. Svjedok Željko Miloš je naveo da je iz zatvora u salonu namještaja odlazio kopati grobove za poginule bošnjačke civile.

- Tukli su nas palicama, pendrecima, čim su god stigli, jednostavno iživljavanje... Muhko je prednjačio - posvjedočio je Miloš, dodajući kako je vidio kada je ovaj udario lopatom Marija Zrnu, zarobljenog pripadnika HVO-a. Zaštićeni svjedok “I”, koji je bio zatočen u podrumu bugojanske Gimnazije, vidio je Muhku kako tuče i zatočenika Ivicu Lozančića.

- Nismo imali hrane i vode i nismo mogli držati krampe. Prvi je odustao Vinko Zrno, tukli su ga, a on je jaukao. Mario je kasnije odustao, pa su i njega tukli, ali on ni glasa nije pustio, kazao je svjedok “I”. Svjedok Mario Franjić ispričao je da je nesretni Mario Zrno bio s njim u podrumu zgrade časnih sestara, ali da se jedan dan nije vratio iz prisilne radne akcije. - Došli su umorni, prljavi, gladni i žedni. Ispričali su da je Mario rekao da ne može više kopati, pa su ga civili nastavili tući, uhvatili za noge te vukli po travi. Imao je puna usta zemlje, kaže Franjić. Svjedok Enes Handžić, bivši pomoćnik zapovjednika za sigurnost 307. motorizirane brigade Armije BiH, iz izvješća Vojne policije doznao je za ubojstvo Marija Zrne, ali odgovorni nisu procesuirani jer se o svemu šutjelo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije